Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Megjelent az inteles Mac mini

2006.03.01. 10:30
Az új Mac mini a harmadik a sokban: az iMac és a MacBook Pro után ebbe is az Intel processzora került. Az Apple szerint közel ötszörös a gyorsulás, de drágább is lett a számítógép. Előkerült még egy hangszórókészlet is az iPodhoz.

Kedd este bemutatták a Mac mini frissített verzióját, valamint egy kiegészítőt az iPodhoz.

Közös alapokon

#alt# Az Apple legkisebb, legolcsóbb számítógépét korábban ugyanaz a G4-es processzor hajtotta, mint az iBookot, valamint a PowerBookot. Ez utóbbit januárban frissítették, a legfontosabb újításnak az Intel processzorok megjelenése számított. Az átállást tavaly nyáron jelentette be Steve Jobs, a PowerBook és a szintén januárban bemutatott új iMac után most a Mac mini került sorra.

A gépet két változatban gyártják, alapból mindegyikben fél gigabájt memóriát, wifit, blutooth-t, firewire 400-as és 4 usb kimenetet, valamint gigabites ethernetet találunk. Az új Mac minik teljesítményét leginkább az integrált Intel GMA950-es grafikus mag foghatja vissza, ennek ereje vetekszik az öt évvel ezelőtti Geforce-okéval. Persze ezt a gépet nem játékokhoz tervezték, a grafikus mag teljesítménye pedig vélhetően elegendő lesz a Mac OS X vizuális effektusainak.

Az olcsóbbik gépbe az Intel mobilprocesszorának, a Pentium M-nek a legújabb változatát, a Core Solót építették, a csip 1,5 gigahertzen üzemel. Az erősebbik konfigurációban ugyanennek a kétmagos verzióját, a Core Duót találjuk (ezt építették a MacBook Próba és az iMacbe is), a processzor órajele 1,67 gigahertz.

Kevéssel drágább

#alt# Az olcsóbbik Mac mini valamivel drágább lett, korábban az alapváltozat 500 dollárba, mostantól hatszázba kerül, ami azt jelenti, hogy itthon 170 ezer forintnál szinte biztos, hogy nem ússzuk meg kevesebből a vásárlást. A drágább minit 800 dollárért vihetjük haza (itthon bőven 200 ezer forint felett lesz), cserébe erősebb processzort, dvd-írót, és nagyobb vincsesztert adnak.

Mindkét géphez jár az iMacnél megismert távirányító, valamint a Front Row szoftver, ezek segítségével távolról is irányíthatjuk a számítógépet. Az Apple szerint az erősebb mini négy-ötször gyorsabb elődjénél, de a gyengébbnél is legalább kétszeres a sebességnövekedés.

A másik újdonság az iPod hifi, a lejátszóhoz csatlakoztatható hangszórókészlet. A közel fél méter széles és 17 centi magas készülékbe két 80 milliméteres középsugárzót, és egy darab 130 milliméteres mélynyomót építettek, a hangszórókészlet mindegyik iPoddal kompatibilis. Darabja 350 dollárba került, ami itthon 100 ezer forint körüli árat jelent.