Valér
4 °C
8 °C

Meghalt az utolsó G5-ös Macintosh

2006.08.08. 14:45
Az Apple fejlesztői konferencián bemutatták a valaha gyártott legerősebb Macintosht, a Mac Prót. Három gigahertz, négy mag, akár kétszeres teljesítmény az elődhöz képest. Meg kiderült pár titok a Mac OS X Leopardról is, de nem minden, nehogy a Microsoft ellopja az ötleteket.

Az Apple bemutatta az utolsó G5-ös processzorral szerelt gép, a Power Mac utódját, a Mac Prót. Ezzel lezártnak tekinthető a kaliforniai cég átállása IBM processzorokról Intelre, már mindegyik gépben x86-os csip dolgozik.

Új szív

A Mac Pro az Intel újgenerációs szerverprocesszorát, a Woodcrest kódnévre hallgató Xeont kapta. Ez a csip már a Core architektúrára épül, tehát akárcsak a Core 2 Duók, jóval nagyobb teljesítményre képesek, mint a Pentium 4-esre hajazó elődeik. Az új gépek mindegyikébe két processzort szerel az Apple, tehát az összes Mac Pro Quad, azaz négymagos. Az elődből csak a csúcsverzió kapott ennyi feldolgozóegységet.

Legkevesebb 2200 dollárt kell fizetni a Mac Próért, ebbe a modellbe két 2 gigahertzes processzort, egy gigabájt memóriát, 250 gigabájtos merevlemezt, és Geforce 7300-as videokártyát építettek. Az Apple legerősebb modellcsaládja tehát drágább lett, hiszen a Power Machez már 2000 dollárért is hozzá lehetett jutni, ugyanakkor az új belépő szintű gép is harminc százalékkal gyorsabb, mint a korábbi generáció csúcsát jelentő, 3300 dolláros G5 Quad. Kivéve persze ha olyan programokat használunk, amik nem kompatibilisek az új Apple-rendszerekkel, ezért a Rosetta nevű emulátorokon keresztül kell futtatni őket. Ilyen például a Photoshop, és mivel az Adobe még mindig nem volt képes elkészíteni szoftverének átiratát, valószínű, hogy ennek használata közben sebességcsökkenéssel is kell számolni.

Ez is olcsó?

A csúcsgépért persze még többet kell fizetni. A 3 gigahertzes Quad már – akárcsak a korábbi csúcsgép - 3300 dollárba kerül, viszont akár kétszer gyorsabb elődjénél. Érdemes az Apple honlapján személyre szabni a számítógépet, és akkor kiderült: a 3 gigahertzes Quad, 16 gigabájt memóriával, 2 terabájt merevlemezzel, Ati Radeon X1900 XT videokártyával, az erre köthető két darab 30 colos Apple Cinema lcd monitorral, vezeték nélküli egérrel és billentyűzettel közel 15 ezer dollárba, azaz 3,2 millió forintba kerül, és ebbe még nincs benne minden választható extra. Persze ez legyen azok gondja, akik nagyzási hóbortban szenvednek.

A konferencián Steve Jobs és rabszolgái hangsúlyozták: bár sokan úgy gondolnak az Apple-re, hogy az drága gépeket gyárt, ezt a legkevésbé sem igaz. A gazdaságos gyártásról híres Dell például 3500 dollárért adja azt a Xeon-konfigurációt, amiért az Apple-nél csak 2500 dollárt kell fizetni.

Nő a részesedés

A fejlesztőknek tartott előadáson kiderült az is, hogy a Macintoshok eladása 17 százalékkal nőtt az elmúlt időszakban, míg a pc-ipar csak 5 százalékkal nőtt. Óriási ugrást tapasztaltak a laptopeladásokban: januárban a piac 6 százalékát uralta a társaság, júniusban, a MacBook megjelenése után már 12 százalék volt ez az arány.

Az előző negyedévben 1,33 millió Macintosht adtak el, ez a cég történetének legjobb negyedéve. A vásárlók fele korábban pc-t használt, és félmillióan töltötték le a Boot Campet, a Windows telepítését megkönnyítő programcsomagot. A Microsoft és az Apple korábban sosem dörgölőzött ennyire egymáshoz.

copypaste

Ennyi közeledés után jöhetett a sárdobálás, árokásás. A konferencia egyik előadója mutatott pár fotót egy évekkel ezelőtti előadásról, amelyiknek az egyik plakát arra buzdította a Microsoftot, hogy figyeljen, most megtudhatja, mit kell lemásolni a következő években. Viccnek szántuk, mondta az előadó, de Redmondban komolyan vették.

Ezután a Windows Vista újdonságainak ismertetése jött, ezek többsége már évek óta megtalálható a Mac OS X-ben. Ott van például az új keresőszolgáltatás. Az Apple szerint ez pont ugyanolyan, mint amilyennel a kaliforniai cég operációs rendszerében találkozhatunk, az egyetlen innovációnak az számít, hogy a Microsoft átrakta az ablakot a jobb felső sarokból a bal alsóba. De számos alkalmazást mutattak még, az előadók szerint a redmondi cég néha még a felületet is lemásolta.

Persze mindez csak az előjáték volt a Mac OS új verziójához, a Leopardhoz. Az operációs rendszer csak később érkezik, és számos újítását nem árulták el, mondván, hátha azt is lemásolja a konkurencia.

Vissza a múltba

Az kiderült, hogy a Leopradban már teljes lesz a 64 bites támogatás, de a többséget inkább az új funkciók érdekelték. Ezek egyike a Time Machine, mely képes visszaállítani a merevlemez egy korábbi állapotát. A szoftver folyamatosan lementi a vincseszter tartalmát, vagy egy másik merevlemezre, vagy egy internetes tárhelyre. Segítségével az adattároló kimúlása esetén visszakereshető egy korábbi driver, az operációs rendszer utolsó állapota, állományok, minden.

Egy új kezelőfelület segítségével meg visszaléphetünk az időben, hogy újra életre hívjuk a számítógép egy korábbi, például egy hónappal ezelőtti állapotát. Ez akkor lehet hasznos, ha nem emlékszünk egy törölt állomány nevére, de tudjuk, hogy hol volt, mielőtt letöröltük, vagy eltűnt. A program segítségével kikereshetjük a könyvtár hetekkel ezelőtti tartalmát, egészen addig, amíg elő nem ugrik a keresett fájl.

A Leopard része lesz számos olyan újítás, ami egy ideje már piacon van, de külön kellett megszerezni azokat. Ilyen a Front Row, a távirányítóhoz járó felület, valamint a Boot Camp is.

Spanyolviasz

Újdonság a Spaces, a virtuális asztal: ennek segítségével külön felületre rendezhetjük az összetartozó ablakokat, és nem kell azzal küzdeni, hogy harminc alkalmazás fut, egymást kitakarva. Oldalra mozogva újabb és újabb asztalokat hívhat elő a felhasználó, ahol csoportosíthatja a hasonló programokat.

Egy gombnyomással pedig egymás mellé rendezhetők az asztalok, és egyszerű húzással áthelyezhetők az alkalmazásokat az egyik asztalról a másikra. Persze ez csak annyira eredeti ötlet, amennyire a Microsoft új keresője az, hiszen a Linux operációs rendszerek már évek óta tudnak ilyesmit, ráadásul a Mac OS-hez eddig is volt letölthető szoftvercsomag, Virtue néven.

Újítottak az iChaten, a Spotlighton, és a widgeteken, a háttérben futó apró kis programokon is. Steve Jobs szerint 2007 elejétől lehet hozzájutni a Leopardhoz. A befektetők nem voltak elájulva a bejelentésektől, a cég részvényei a kezdeti emelkedés után enyhe mínuszban zártak, így hétfőn 140 millió dollárt vesztett a cég értékéből.