Microsoft-mentes pécét dob piacra az IBM

2008.12.09. 10:15
A szigorúan Microsoft-mentes gépet céges felhasználásra szánják, és akár ezerdolláros megtakarítást is jelenthet felhasználónként az ingyenes operációs rendszer és irodai szoftverek, a kisebb fogyasztás és hardverigény.

A Microsoftnak a nagy kitörés anno a nyolcvanas évek elején azzal sikerült, hogy szerződést kötött a számítástechnika akkori legnagyobb cégével, az IBM-mel, hogy a cég számítógépein az ő operációs rendszerük, az MS-DOS fog futni. Azóta nagyot változott a világ, ma már a Microsoft a legerősebb versenyző az iparágban, de a két cég szoros kapcsolata megmaradt. Egészen mostanáig, az IBM ugyanis olyan pécécsalád piacra dobását jelentette be, aminek legfontosabb jellemzője, hogy semmilyen Microsoft-szoftver nincs rajta, mindet ingyenes alternatívákkal helyettesítették.

Az Open Collaboration Client nevű rendszeren Linux fut, az általános irodai feladatokért pedig a szintén nyílt forráskódú Lotus Symphony és a Lotus Notes szoftverek felelnek. A gép úgy van megtervezve, hogy a programokat képes a saját merevlemezéről, de akár helyi hálózat valamelyik szerveréről is futtatni.

Az IBM számításai szerint a gép felhasználónként 5-800 dollár megtakarítást jelenthet a vásárló cégeknek csak a Microsoft-programok ára miatt, és még 250-et spórol a hardveren, mert a Vistánál és az új Office-verzióknál jóval kisebb az erőforrásigénye. Az ígéretek szerint a rendszer jóval megbízhatóbb a windowsos konkurenciánál, így csökkenteni lehet a technikai kiszolgáló személyzetet, és a fogyasztása is kisebb, ami a villanyszámlában jelentkezik (ez gépenként újabb 60-120 dollárt jelent). Összesen felhasználónként ezer dollár (200 ezer forint) is lehet a megtakarítás.

Az IBM megoldása nem az egyetlen fenyegetés, ami a Windows - egyébként toronymagas piacvezető - pozícióját éri mostanában. Az Apple gépek, és ezzel az OSX részesedése egyre nő, a Vista futtatásához jellemzően túl gyenge netbookok népszerűsége is óriási. A Microsoft forgalmának hagyományosan a legnagyobb részét termelő Client Dicision, vagyis az operációs rendszerekkel foglalkozó részleg idén 2 százalékkal tudta növelni a bevételét, miközben a teljes pécés piac 10-12 százalékkal nőtt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön