Béla
12 °C
27 °C

Robbanásbiztos az optikai mikrofon

2004.04.29. 12:55
Rendkívüli páratartalom illetve robbanásveszélyes atmoszféra esetén is alkalmazható az elektromos vezetéket nem tartalmazó mikrofon. A hanghullámok által rezegtetett membránt fókuszált fénysugár pásztázza.
A Fraunhofer alkalmazott optikai és finommechanikai intézet (IFO) kutatói a hangspecialista Sennheiser electronic vállalattal együttműködve optikai mikrofont fejlesztettek ki. A mikrofon fejrésze teljesen mentes az elektromos vezetékektől.

A hagyományos mikrofonokhoz hasonlóan a berendezésben membránt alkalmaznak a hanghullámok felfogására. A membrán rezgéseit azonban nem elektromágneses, hanem optikai úton fogják fel.

Tükrös a mebrán

Az alkalmazott eljárás alapját a rezgő felület konfokális fénnyel való pásztázása jelenti. A fénydiódából üvegszálon érkező fényt egy sor lencsén vezetik át, majd a membrán tükröző felületére fókuszálják.

A visszavert jel szintén lencséken keresztül jut a jelfogó üvegszálba. Amikor a membránt a hanghullámok rezgésbe hozzák, a fényjel is változik. A mikrofontól biztos távolságban elhelyezett érzékelő az optikai úton továbbított jelet elektromos formára alakítja.

MR-ben is használható

Az optikai mikrofon előnye, hogy nem érzékeny a rendkívül erős mágneses mezőkre, amelyek például a mágneses magrezonancián alapuló tomográf (MR) közelében jelentkeznek. A betegnek így lehetősége van arra, hogy az MR-vizsgálat alatt kommunikáljon a külvilággal.

Ezen kívül kifejlesztői szerint az optikai mikrofon használható lesz a rendkívül robbanásveszélyes vagy szélsőségesen magas páratartalmú helyiségekben is. Ezen kívül hasznát vehetik a zenészek és az énekesek az izzasztó fellépéseik során.