Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Microsoft levédette a szünetet

2005.12.19. 10:15
Tizenkét évig tartó küzdelem után a Microsoftnak sikerült szabadalmaztatnia a módszert, amellyel a nézők megállíthatják a tévéadást, hogy egy hiperlinkre klikkolhassanak.

Nem lehet elég korán felkészülni a jövőre, legalábbis ezt lehet a tanulsága a Microsoft tizenkét éve húzódó szabadalmaztatási ügyének. A világ legnagyobb szoftvergyártója 1993 márciusában próbált meg levédeni egy interaktív televíziózással kapcsolatos technikát, az illetékes hivatal azonban csak most fogadta el a kérelmét. Az interaktív televíziózás pedig - legalábbis úgy, ahogyan azt a Microsoft mérnökei akkor elképzelték - még mindig nem terjedt el.

(Roppant vicces, hogy az 1993-as szabadalmi kérelemben a Microsoft még lelkesen ír az internetről, mint csodálatos új technikáról. "Az Internet népszerűsége mostanában robbanásszerűen nő" és "a számítógépezők egy modemmel internetezni tudnak"- áll a Register informatikai szaklap által összegyűjtött idézetekben.)

Arra is fény kiderül a 6 973 669-es számú szabadalom olvasása közben, hogy a Microsoft leginkább az adások szüneteltetésére szeretné használni a találmányát: a megosztott kijelzőn internetes sportoldalakra és csevegőszobákra mutató linkeket lehetne elhelyezni, és a néző bármelyik pillanatban, bármilyen hosszan megállíthatná a lejátszást anélkül, hogy az adás egyetlen másodpercéről is le kellene mondania, írja a dokumentum.

Tavaly egyébként Bill Gates arról tartott előadást, hogy a hagyományos, reklámokkal megszakított struktúra eltűnik, és azt javasolta a tévés társaságoknak, hogy térjenek át az általa propagált osztott képernyős megoldásra, amelyben az egyik oldalon csak Google stílusú szöveges hirdetések vannak.