József, Bánk
-6 °C
0 °C

Palmtopok a harctéren

2001.11.12. 08:40
A kézikönyvektől és a szótáraktól a térképeken és a műholdfelvétel-nézegetőkön át a GPS-ig egyre több katonai alkalmazás jelenik meg Palm és Handspring típusú kéziszámítógépekre, és egyre több amerikai katona használja is azokat a kiképzőtáborban és a harctéren egyaránt.
Először a katonai kézikönyvek, térképek és szótárak jelentek meg Palm OS-re néhány kifejezetten katonai alkalmazásokat készítő vállalat gondozásában. Az amerikai alakulatoknál terjedő kéziszámítógép-használatra aztán a nagy katonai beszállítók is rámozdultak: a Northrop Grunman által kifejlesztett Palm Elvis (Enhanced Linked Virtual Information System) lehetővé teszi, hogy a harctéri parancsnokok drót nélküli kapcsolaton keresztül osszák meg egymással a pillanatnyi helyzetet ábrázoló térképeket, és rendszeresen frissíthessék is azokat, anélkül hogy elhagynák a harcteret.

Noha az amerikai hadseregben központi program nem létezik a katonák palmtoppal való ellátására, számos alakulat már beszerezte őket, és szabadidejében lelkesen tetriszezik. A tengerészetnél 1999 óta minden újoncot felszerelnek velük, a papíralapú fedélzeti naplók modernizálása céljából. A Military Advantage nevű szoftvercég az afganisztáni konfliktus kitörése után ingyenes Afganisztán-térképet és angol-pastu szótárat helyezett el weboldalán, ahonnan a civilek számára is hozzáférhető "Army Survival Manual" és a különféle katonai kézikönyvek kéziszámítógépes változata is letölthető. Mobil hadiwarezt fejleszt a nyugdíjas kiképző őrmester, Charles Sibrany által alapított Warrior Solutions is: Platoon Warrior nevű szoftvercsomagja egy fél mázsa, különféle alakulatoknál rendszeresített kézikönyvet helyettesít egyetlen CD-n. A harcoló alakulatoknak jelentős árengedménnyel kínált programcsomag a webről is letölthető, ahogyan egy terrorista adatbázis is.

A kézikönyveknél jóval könnyebb kéziszámítógépek nagy előnye, hogy nem áznak szét mostoha időjárási körülmények között, a titkos információk feljegyzésére szolgáló hadinoteszt pedig azzal überelik, hogy nem kell őket laponként megenni, ha fogságba esünk.