Szabolcs
20 °C
35 °C

Kisebb laptopok, növekvő gondok

2008.07.23. 11:00
Sikersztorinak tűnhet az olcsó laptopok népszerűsége, de néhány nagy gyártónak nem tetszik, hogy nemcsak a gépek lettek kisebbek, hanem a velük megszerezhető haszon is.

Energiatakarékos processzor, kisebb háttértár és memória van a laptopok új generációjában, de cserébe hosszú ideig bírja az akkumulátoruk, könnyebben hordozhatóak, és emiatt kiválóan alkalmasak böngészésre és az emailek ellenőrzésére. Emellett olcsóak is, az induló ár 300 dollár környékén van, ami persze Magyarországon az adók miatt már körülbelül nyolcvanezer forintot jelent.

A kategóriát létrehozó tajvani cégek, az Asus és az Everex a laptopjaikhoz hasonlóan kisméretűek, olyannyira, hogy a New York Times szerint alig bírták teljesíteni a megrendeléseket. Az Asus kiárusította az Eee nevű minilaptop teljes 350 ezres készletét. A gépet eredetileg az oktatási piacra szánta, de mindenki érdeklődött iránta.

Természetesen a nagy gyártók, a Dell, az Acer és a HP is elkészítették a maguk minilaptopját, mert nem akarnak kimaradni az üzletből, de ettől függetlenül óvatosak. Ezek a nagy cégek – az Intellel és a Microsofttal karöltve – egész eddig abból éltek, hogy minden évben egyre erősebb számítógépeket adtak el az embereknek, ezért érthető is a félelmük. Főleg, hogy a kis gépeken a hasznuk is kicsiny. Vannak olyan gyártók is, amelyek még nem is álltak elő ilyen kis géppel. A Fujitsu szerint ez a trend veszélyes, és még ha lenne is kis laptopjuk, annak sem lenne semmi értelme, mert ezeken a gépeken gyakorlatilag nincs profit, írta a NY Times a cég egy termékmenedzserére hivatkozva.

Jönnek, jönnek

Egyelőre nincs miért aggódniuk a gyártóknak, mert az eddig elkelt néhány százezer kicsiny laptop semmi ahhoz képest, hogy tavaly 271 millió asztali és hordozható számítógép kelt el, írja a NY Times. Hosszú távon viszont valóban bajban lehetnek, ha nem reagálnak, mivel az IDC piackutató cég szerint 2012-ben kilencmillió ilyen gép talál gazdára. Az Intel jóslata sokkal optimistább, a processzorgyártó szerint már 2011-ben negyvenmillióra nő az apró gépek piaca.

Sokan azt mondják, hogy az embereknek nem nyújtanak nagy élményt ezek a kis gépek, de ez úgysem akadályozza meg a feltörekvő cégeket abban, hogy újabb modellekkel álljanak elő. Az Engadget a világ legolcsóbb laptopjáról ír, amely csupán 130 dollárba kerül, viszont rémisztően szerény a felszereltsége, mert a 400 megahertzes MIPS processzor, 128 megabájt RAM és 1 gigabájtos háttértár kevesebb, mint amit ma egy okostelefonba építenek.

A Register brit informatikai lap a CherryPal 250 dolláros asztali gépét mutatja be, amely csupán két wattot fogyaszt, de szintén nagyon szerényen felszerelt. Processzora Freescale gyártmányú, memóriája 256 megabájt és csupán 4 gigabájtos a háttértára, amelyre átalakított Linux operációs rendszert telepítettek. Ennek a különlegessége, hogy tartozik hozzá egy 50 gigabájtos online tárhely, és ennek használatáért cserébe csak rövid hirdetéseket kell majd néznie a felhasználónak.