Árpád
-2 °C
4 °C

Próbaúton a sofőr nélküli taxi

2002.02.28. 17:55
Sofőr nélküli minitaxi indult próbaútra Angliában. Az ULTra névre keresztelt személyszállító kapszula forradalmasíthatja a tömegközlekedést. A négyszemélyes járművet a Bristoli Egyetem kutatója, Martin Lowson fejlesztette ki, aki az amerikai Apollo-programban is részt vett.
A másfél méteres nyomtávú minijármű csúcssebessége negyven kilométer óránként, így esélye van leelőzni a dugóban cammogó buszokat. A tervek szerint 2004-re már harminc ULTra kapszula látja el a Cardiffi-öböl környékét, a következő fázisban pedig Cardiff belvárosában is kiépítik a hálózatot. A gumikerekeken gördülő járművek jobbára a földön haladnak majd, a zsúfoltabb környékeken azonban várhatóan magasba emelik a pályát.

Oszd meg és olcsóbb

Az ULTra járművek automatizált taxiként funkcionálnak majd, az utasok az állomásokra rendelhetik őket. A smartkártyával működő rendszerben az utasnak elég megadnia a kívánt célállomást, a minitaxi maga választja ki a megfelelő útvonalat. Amennyiben az utasok hajlandóak osztozni a taxikon, az útiköltség is csökken.

Zajtalan, de nem ráz

A szinte zajtalanul haladó elektromos minitaxik minden állomáson rákapcsolódnak a töltőre, mielőtt továbbindulnának. A figyelmetlen gyalogosoknak megnőnek túlélési esélyeik, mivel az ULTra azonnal megáll, ha akadályt észlel útjában.

Bringával is ér

A kapszulákba nemcsak a babakocsik, de mozgássérültek is kényelmesen be tudnak szállni, sőt a tervezők a kerékpárokat sem démonizálták: van hely a bringáknak is. A magasban levő állomásokra liftek viszik fel az utasokat, és kamerák vigyáznak biztonságukra.

Tervezői szerint az ULTra felhasználóinak nem kell többé taxira várniuk, mivel az idő 80 százalékában már ott várja őket a minijármű az állomáson. A hatékonyság növeléséhez hozzájárul a kapszulák nagy száma és a tömegközlekedésnél jóval gyorsabb utazás. Az Advanced Transport Systems szerint a rendszer kiépítésének költsége mintegy harmada-fele egy hagyományos villamosvonalnak vagy kisvasútnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?