Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Időgép ultrasznoboknak

2005.06.30. 12:08
Ha laptopra vágyik, de unja a pc-t meg a Macintosht és végre a saját útját járná, vásároljon Sun laptopot UltraSparc processzorral és Solaris operációs rendszerrel, mert olyan még biztos, hogy nincs senkinek. A patinás cég elsősorban gazdag mérnököknek és tudósoknak szánja a gépeket, de a Sun Ultra 3 Mobile Workstation a divatszakmában is sikerekre számíthat.
Megtörtént a legveszedelmesebb dolog a számítástechnika világában: a Sun átvette a Tadpole és a Naturetech laptopportfolióját, és ezzel együtt közzétette gépek specifikációját. A Sun Ultra 3 Mobile Workstation elnevezésű hordozható számítógépek a társaság UltraSparc processzorait használják.

Mindent bele!

A Sun-féle laptopok támogatják a 802.11b drótnélküli hálózatot, integráltak beléjük ethernetet, vincsesztereiken pedig megtalálhatjuk a Sun saját operációs rendszerét, a Solaris 10-et. Monitorból 15 és 17 colos választható, processzorból pedig az 550 vagy 650 megahertzes UltraSparc IIi, de a legkeményebbek háza 1,28 gigahertzes UltraSparc IIIi-t rejt.

A sorsdöntő fejlesztés hátterében nyilván azok a piaci trendek állnak, amelyek szerint manapság mindenki laptopot vásárol. Az Egyesült Államokban májusban már több hordozható számítógépet adtak el, mint asztali, illetve asztal alatti készüléket.

A Sun elsősorban tudósoknak és mérnököknek szánja termékeit, olyanoknak, akik képtelenek elszakadni kedvenc rendszerüktől. A társaság szerint gépeik a leggyorsabb x86-os megoldások a piacon, amit szerencséjükre nehéz vitatni: szinte lehetetlen összehasonlítani a Spark processzorokat az Athlonokkal vagy a Pentiumokkal.

Csak bátor

Az mindenesetre nagy bátorságra vall, hogy a nagyteljesítményű számítógépeiről ismert társaság első hordozható gépébe be merte építeni az 1998-ban megjelent UltraSparc IIi-t. A másik megfejtés, hogy a Sun olyan processzort tervezett a múlt században, amely máig versenyképes maradt, a 18 wattos fogyasztás mindenesetre valóban remek, a 266 megahertzes memóriák pedig jól megérdemelt nosztalgiáért kiáltanak.

Gyártó Sun Apple Sony
Processzor 550 MHz 1,67 GHz 1,86 GHz
Memória 512 Mbyte 1 Gbyte 1 Gbyte
Vincseszter 40 Gbyte 100 Gbyte 100 Gbyte
Grafikus mag noname Ati 9700 Ati X600
Monitor 15" 17" 17"
Ár 2800 dollár 2850 dollár 2800 dollár
Valamivel komolyabb az 1,28 gigahertzes UltraSparc IIIi, ez már újabb darab: 2003-as. Az interneten fellelhető tesztek alapján ennek a teljesítménye elérheti egy 3,4 gigahertzes Pentium 4-esét, persze egy ilyen összehasonlítás mindig sánta, mindenesetre arra elég, hogy kiderüljön: a frekvencia nem jelent semmit.

Függetlenül attól, hogy UltraSparc IIi teljesítményét nem ismerjük, bizonyos fenntartásaink azért lehetnek az alaprendszerrel kapcsolatban. Közel háromezer dollárért már komoly laptopokat kaphatunk, több memóriával, lényegesen nagyobb vincseszterrel, és olyan videokártyával, amelyik szerint a 2D-s megjelenítésen túl is van élet.

A Sun laptopjai ennek ellenére biztosan találnak majd vásárlókat maguknak. A szürkébe öltözött mérnökökön és tudósokon kívül valószínűleg azok is a Sun gépeit vásárolják majd, akik szeretnének nagyon divatosak lenni, de az Apple gépeit már nem tartják trendinek. Ők 2800 dollárért (kb. 560 000 forintért) megvásárolhatják maguknak a mobil munkaállomást, ami nekik valószínűleg nem jó semmire, viszont várható, hogy a Sun hagyományainak megfelelően kicsit lilás, de inkább fáradtkék színben tündököl majd.