Dömötör
-1 °C
14 °C

Csalafinta webkamera

2007.11.14. 10:15
Kipróbáltuk a Microsoft legújabb webkameráját, ami egész jó minőségű fotókat csinál, kár, hogy nincs az a csetszoftver, ami rajongana a két megapixeles állóképekért.

Igazság szerint nehéz dolga van annak a webkamerának, ami fel akar kavarni. Ha egyet láttál, az összeset láttad. Nagy dolgokat sosem lehet majd véghez vinni egy webkamerával, gyakorlatilag arra jók, hogy a videócseteljünk velük, az adott program és a hálózat sávszélessége úgyis behatárolja a lehetőségeinket. Mert itt van például a LifeCam VX-7000, a maga két megapixeles érzékelőjével, de mire jó a teljesítmény, ha 640x480 fölött úgysincs semmi haszna a dolognak mondjuk Messengert használva? Ráadásul maga a kamera sem kedveli a nagyobb felbontást: 640x480-ban még normális, folyamatos mozgást látunk, 1,3 megapixelen már drasztikusan visszaesik a másodpercenkénti képkockák száma, 2 megapixelen meg már csak állóképeket pakol ki a kamera.

Csalós

Ha már úgysem mozdul, lehetne például fotókat készíteni, akár 7,6 megapixeles méretben, mondja a dobozon a marketingszöveg. És igaza is van, amennyiben az elkészült kép felbontása valóban 3200x2400 pixel, kár, hogy csak az 1600x1200-as képet szorozza fel a szoftver, a minőség tehát nem lesz jobb, csak helyből követel többet a fotó.

Képeink

Mondjuk két megapixel sem kevés, és a képminőséggel sincs komolyabb baj. Kissé talán túlexponált, kiégett a kép, ezért néznek ki a LifeCam-júzerek úgy mint a halottak, de a kontúrok élesek, és ha nem neonlámpák fénye mellett csetelünk, a színek is messze jobbak az átlagosnál. A széles látószögű kamerának hála akár egy teljes család belefér a képbe, vagy egy nagyobb állat, ami jól jöhet még, ha egyszer átveszik az uralmat bolygón a tehenek. Baj csak az interferenciával van, a szerkesztőségben szép kövér csíkok futkároztak a képen, pedig más webkamerákat eddig nem zavart meg a hardverkörnyezet.

A hangminőség is megfelelő, a szokásoknak megfelelően pont olyan, mintha a partner egy távoli dobozból beszélne, szóval a kütyü dobozán emlegetett kristálytiszta hangot nyugodtan felejtsük el, de tény, hogy az elvárhatónál több háttérzajt tud kiszűrni a VX-7000.

Van egy funkciógomb is a kamerán, ezt lenyomva a pillanat törtrésze alatt videohívást kezdeményezhetünk, kár hogy az egeret húzkodva sokkal egyszerűbb kipipálni ezt a problémát, mint a monitor tetejére helyezett kamera hátoldalát tapogatni, lapos gombok után kutatva.

Oszd meg

A LifeCam felkínál még egy szolgáltatást, ami az új iChatben is benne van, ez a fotók valós idejű megosztása és cseréje, csak amíg az Apple programjában ez valóban egy gombnyomás, addig a Microsoft webkamerájánál némi konfigurálás szükségeltetik, meg az se baj, ha a másik oldalon is megfelelő a hardver. Persze az iChat is csak akkor képes a trükkre, ha mindkét oldalon Leopard az operációs rendszer.

A legszórakoztatóbb az egész kamerában az a funkció, amit a Microsoft a hasonló kütyükhöz rendre odapakol. Mert mit ér a férfi, ha videocsetelés közben nem ül egy nyuszi a jobb alsó sarokban? Vagy nem mászkál egy pók fel és le? Esetleg még a hó sem hull? A kamerához adott szoftverrel mindenféle baromsággal pakolhatjuk körbe a képünket, ami garantálja, hogy gyerekeknek, gyermeteg lelkű felnőtteknek tökéletes ajándék az ilyen. Csak ne felejtsük el odadörgölni majd a megajándékozott orra alá, hogy mennyit költöttünk rá, mert sokat.

Microsoft LifeCam VX-7000

Jó karácsonyi ajándék, jó drága, viszont a képminőség az átlagosnál jobb, és nyuszikat is rakhatunk az arcunk köré.
 

23 ezer forint |Hivatalos Honlap