Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tizenhat gigabites bélyeg

2005.09.13. 10:30
A Samsung új memóriacsipje felveszi a versenyt a merevlemezes adattárolókal is: elég nagy kapacitású, viszont sokkal kisebb méretű azoknál. A társaság hat éve szállt be a versenybe, egy 256 megabájtos modullal.

A Samsung Electronics bejelentette a világ első 16 gigabites memóriacsipjét, melyet 50 nanométeres gyártástechnológiával készít. Ez az emberi hajszál vastagságának kétezred részével egyenértékű. Összehasonlításul: az Intel processzorokat 90 nanométeres gyártástechnológiával készítik, a társaság jövőre áll át a 65 nanométerre. A társaság vezetője, Hvang Csang-gju igazi forradalomnak nevezte az új termék érkezését.

Új távlatok

#alt# A flashmemória akkor is megtartja az adatot, ha nincs áramforrásra kötve. A bélyeg méretű 16 gigabites (2 gigabájtos) memóriát azzal népszerűsítették, hogy akár 8000 dalt is rátölthetünk. Érdekesebb tény azonban, hogy a mostani termékkel a flashmemóriák végképp a merevlemezes adattárolók konkurenciájává váltak.

Korábban legfeljebb 256-512 megabájtos kártyákat lehetett vásárolni, amik még nem voltak képesek konkurálni a 4-6 gigabájtos merevlemezekkel, de egy 2 gigás memória már bőven elég adattárolási lehetőséget nyújt a többségnek. Főleg, hogy a Samsung termékeiből többet össze lehet építeni, így rövidesen nem jelent problémát 16 vagy 32 gigabájtos memóriakártyát gyártani. Jól mutatja a piac alakulását, hogy az Apple legsikeresebb termékét, a merevlemezes iPod minit a flashmemóriás iPod nanóra cserélte.

Rabszolgák

Természetesen Hvang is ezt az előrelépést hangsúlyozta, és amikor forradalomról beszélt, arra utalt, hogy a memóriák rövidesen egyeduralkodók lesznek az adattárolásban, írta meg a CNN. A vezető jóslata szerint a következő két-három évben számos eszközből eltűnnek a merevlemezek és a cd-k, hiszen ilyen tágas térben már a filmek is jól érzik magukat

A Samsung 1999-ben dobta piacra 256 megabites (32 megabájtos) modulját, azóta folyamatos a fejlődés, minden évben duplázták a kapacitást. A vezető elmondta, hogy negyven hősies mérnök szabadidejéről is megfeledkezve dolgozott a 2 gigás csipen, melyben 16,4 milliárd tranzisztort találunk. De Hvang egy 4 gigabájtos modullal is megfenyegette a világot, melyet jövőre mutat be a társaság.