Mihály
2 °C
16 °C

Netezhetünk a jövő tévéin

2009.01.06. 09:46
A szórakoztató elektronikai és az internetes cégek a webes tartalmakat a tévéképernyőre költöztetik a 2009-es CES-en.

Az Intel és az Adobe Systems a héten jelentették be, hogy közös projektet indítanak, melynek célja, hogy az Adobe Flash technológiáját az Intel egyik processzorára (Media Processor CE 3100) optimalizálják, és így a digidobozokban és a HD tévékben is megjelenjék az Adobe technológiája.

Mary Ragland, az Intel szóvivője elmondta, hogy a Flash-támogatás jelentősen bővíti majd az internetes tartalmak különféle szórakoztatóelektronikai eszközökön történő megjelenítését, írta meg az IT-café. Az első, az Adobe Flash Lite-ot támogató processzorok az év közepétől érkeznek a piacra. Az Intel és az Adobe egyébként a tavaly májusban indított Open Screen Project keretében végzi a közös munkát, ahol húsz nagy iparági szereplő állt össze az internet és a televízió összekapcsolására. A szakemberek itt például a fejlesztőknek szánt Adobe AIR (Adobe Integrated Runtime) támogatását alakítják ki, és ezzel a munkával a szóvivő szerint az év végére lesznek kész.

Az LG is komoly lépéseket tett az online irányába. A cég a múlt héten jelentette be, hogy olyan bluray-lejátszókat készít, melyek képesek a CinemaNow online filmkölcsönző anyagait, illetve a YouTube tartalmait videofolyamként (stream) lejátszani. A legnagyobb szórakoztató elektronikai expóhoz, a január 8-án kezdődő CES-hez (Consumer Electronics Show) kapcsolódva pedig múlt héten közölték, hogy olyan HD tévéket kínálnak, amelyek ethernet csatlakozója lehetővé teszi, hogy a Netflix kölcsönző tagjai közvetlenül az internetről tölthessék le és nézhessék meg a filmeket, szintén stream módon.

A Yahoo is hétfőn jelentette be, hogy megállapodást kötött a Samsunggal, és a koreai cég új televízióiban már jelen lesznek a Yahoo minialkalmazásai, melyek online szolgáltatásokat nyújtanak. A cég alkalmazásaival ellátott tévék tavaszig kerülnek a boltokba Kanadában, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában, Dániában, Norvégiában, Svédországban és Finnországban.

A CES-en bemutatandó új eszközök árairól egyelőre még nincs hír.