Benedek
-5 °C
5 °C

Fülbedugott ujjon szól a csuklótelefon

2003.11.07. 11:27
Egy új, csuklón hordott mobiltelefon felhasználói a fülükbe dugott mutatóujjukon át hallhatják a másik fél beszédét. A japán NTT DoCoMo által kifejlesztett Finger Whisper prototípusa rezgésekké alakítja a beérkező digitális jeleket. A rezgések a felhasználó kezének csontjain végighaladva jutnak el a fülig, ahol a dobhártya az agy által értelmezhető jelekké alakítja a rezgéseket.
Míg a telefon az ember ujját használja hangleadóként, a beszédet a csuklón hordott készüléken levő hagyományos mikrofon fogadja. A hívás indításához és megszakításához a felhasználó összeérinti hüvelyk- és mutatóujját. A Finger Whisperen nincs billentyűzet, tárcsázni a hívott fél nevének kimondásával lehet, melyet a telefon hangfelismerő rendszere értelmez.

Hordható billentyűzet

A csuklótelefont Maszaki Fukumoto, az NTT DoCoMo fejlesztőmérnöke találta ki. A cég weboldalán más tervezett újításokat is ismertet, így a hordható billentyűzetet, a távérzékelést lehetővé tevő és a nanotechnológia segítségével kommunikáló eszközöket.

A hordható billentyűzet az ujjakon hordott, gyűrű formájú sebességérzékelőkből áll. A felhasználó bármilyen felületen elkezdhet gépelni, az asztalon, sőt akár a térdén is. A készülék érzékeli az ujjak mozgásának irányát és a lenyomás mértékét, és felismeri, milyen billentyűket akart lenyomni az ember. A cég szerint akár percenkénti 200 karakteres gépelési sebesség is elérhető ezzel a módszerrel, bár az nem derül ki, hogy latin vagy japán betűket értenek ez alatt.

Távérzékelés

A tervezett fejlesztések között szerepel a távérzékelést lehetővé tevő technológia is, mellyel a felhasználók úgy kezelhetnek távoli tárgyakat, mintha azok testrészeik meghosszabbításai lennének. A nanotechnológia vívmányainak alkalmazásával pedig olyan apró kommunikációs chipeket fejlesztenek ki, melyek szinte bármilyen méretű eszközbe beépíthetők.