Vezeték nélkül tölt a mágneses mobiltöltő

2003.03.24. 10:42
A drótnélküli technológiák nemcsak az adatátvitelben egyre népszerűbbek, hamarosan az elektronikus eszközök töltői is vezeték nélkül működnek majd.
Kábelrengeteg

A mobiltelefon, az MP3-lejátszó és a kéziszámítógép akkujának egyidejű feltöltéséhez legalább három különböző töltőt kell csatlakoztatnunk az elektromos hálózatra. Szerencsére hamarosan megszabadulhatunk a kígyózó kábelrengetegtől, mégpedig egy vezeték nélküli, mágneses töltő segítségével.

A brit SplashPower vállalat olyan technológiával állt elő, amely vezetékek nélkül is képes feltölteni az eszközök akkuit, ráadásul egyszerre, írta a BBC. A rendszer lelke egy kicsiny lapos lemez, amelyet a hálózatra kell csatlakoztatni, ugyanakkor a készülékekben is el kell helyezni egy különleges kiegészítőt.

Vonzó ötlet

A SplashPower által kifejlesztett technológia a mágneses indukciós áramátadáson alapul, ugyanúgy, mint néhány elektromos fogkefe töltője. David Whitewood, a vállalat üzleti fejlesztéseket irányító alelnöke elmondta, hogy a technológia széleskörű alkalmazását nagyon sok tényező korlátozta, ám a SplashPower előállt egy megoldással, amely mobil eszközöknél is felhasználható.

A lemez egy mágneses mezőt generál, melyből az energia átkerül a Splash modullal felszerelt eszközbe, ahol az energia egyenárammá alakul át, amely feltölti az akkumulátort. A vállalat elmondása szerint a rendszer teljesen biztonságos, és még a véletlenül ráhelyezetett hitelkártyákat sem teszi tönkre.

Nem lenne lényegesen drágább

A cég jelenleg nagy elektronikai gyártókkal tárgyal a technológia integrálásáról. Whitewood elmondása szerint a készülékekbe olcsón beépíthető a Splash modul; a gyártási költségek csupán 25 centtel növekednek, a modul pedig egy milliméternél is keskenyebb. A gyártóknak így nem kellene minden egyes készülékhez töltőt mellékelniük, mondta Whitewood a BBC-nek. A vállalat 25-50 dolláros áron kívánja piacra dobni a terméket.  • Tippek
  • Biztosítás