Piroska
-1 °C
5 °C

Mobil a sufniból

2005.11.10. 09:15
Egy geek fejlesztő elhatározta, hogy interneten megvásárolt alkatrészekből és összebuherál magának egy minden eddiginél jobb mobiltelefont.

Surj Patelnél betelt a pohár. Megelégelte, hogy több ezer dollárt kell kicsengetnie, ha részt akar venni egy szolgáltató fejlesztői programjában, hogy nem férhet hozzá szabadon a mobilok hardveréhez, és hogy mindezek miatt nem készíthet saját szoftvereket a készülékéhez az általa kedvelt programnyelven, például Pythonon. Surj Patel ezért úgy döntött, hogy kezébe veszi a dolgok irányítását, és nyílt forráskódú mobilt gyárt.

Látszatszabadság

Linuxos készüléket akár boltban is lehet venni, ilyen oprendszert futtat a Motorola A760 meg a Samsung SCH-i519 is, a mobilgyártók azonban nem egészen szabványos szoftvereket raknak a készülékeikre, nehogy mindenki csak úgy belepiszkáljon saját kénye kedve szerint. Szerencsére a mobilok mindegyik fontos összetevője - érintőképernyő, gsm/gprs modul, akkumulátor - megvásárolható az interneten, a nagyon unatkozó linuxos szakértők pedig könnyen mozgósíthatók a közjó érdekében, tehát tőlük komoly segítséget kaphat Patel.

Egyelőre korai amiatt izgulni, hogy vajon lehet-e majd Apache webszervert telepíteni a mobilra, és hogy lesz-e rajta sudo meg vi, mert a projekt nagyon kezdeti stádiumában van: Patel most arra vár, hogy forrasztópákával nekieshessen az alkatrészeknek. Már van egy GM 862 nevű gprs/gsm egysége, egy csipre integrált linuxos Gumstix modulja és egy kijelzője.

Megalapozott elképzelés

Patel nem éppen unatkozó linuxfanatikus, hanem elismert szaktekintély. Idén tavasszal például előadást tartott O'Relly konferenciáján, amúgy pedig független mobilos szakértő, aki legutóbb az Orange mobilszolgáltató cég bostoni kutatási-fejlesztési laboratóriumában dolgozott, azelőtt az MIT MediaLabnál, pályájának a kezdetén pedig a BBC webes megjelenésének a kidolgozásában vett részt, és segédkezett a brit médiavállalat tartalomfejlesztési csoportjának a megalakításában.