Gusztáv
3 °C
6 °C

Vízen jár a parányi robot

2004.09.16. 11:00
A 13 milliméteres törzsű szerkezet a molnárpoloskához hasonlóan meg tud támaszkodni a víz felszínén. Amerikai kifejlesztői szerint a furcsa szerkezet a környezetvédelemben és a hírszerzésben kaphat egyszer szerepet.

A Pittsburgh-i Carnegie-Mellon egyetem és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói olyan apró robotot építettek, amely a vízen járva tud haladni, és emellett megszólalásig hasonlít a molnárpoloskára (Gerris Lacustris).

Bár a robot csupán prototípus, a kutatók szerint a szerkezet rendkívül hasznos feladatokat tudna elvégezni. Érzékelőkkel felszerelve kémiai szennyeződések nyomába eredhet, kis kamerát rátéve kémkedésre lehetne használni, hálóval ellátva pedig a víz felszínén úszó szennyeződést gyűjtheti össze.

Acéllábakon áll

A vízre lépő robot kifejlesztése a mikrorobotika egyik utolsó nagy kihívása volt, idézte a pte hírügynökség Metin Sittit, a Carnegie-Mellon egyetem nanorobotikai laborjának vezetőjét.

A szerkezetnek ugyanis rendkívül könnyűnek és kompaktnak kellett lennie. A mesterséges molnárpoloska 13 milliméter hosszú üvegszálas törzset és nyolc darab 5-5 centi hosszú, acéldrótból készített lábat kapott. A lábakat vizet taszító műanyag bevonattal látták el.

Előre-hátra kotorja magát

A parányi robotnak nincs "agya", szenzorai vagy akkumulátora. Az izomzatát három piezoelektromos aktuátor alkotja. Ezek olyan fémlemezek, amelyek a rajtuk átfolyó áram hatására meghajlanak. A robot kiválóan tud állni a víz felszínén, tetszés szerint előre vagy hátra halad, miközben két lábát evezőként használja.

A molnárpoloska vízjáró képességének pontos mechanizmusa egészen az elmúlt évig rejtély maradt. Ekkor az MIT matematikusa, John Bush két doktoranduszával közösen végzett megfigyelések során találta meg a probléma nyitját. Színezőanyagokat és apró részecskéket tettek a vízbe, és a rovarok mozgását nagysebességű kamerával filmezték.

Kétezer forintba került

A most megépített robot nem egészen egy gramm súlyú, jelenlegi felszereltségével pedig igen olcsó. Metin Sitti úgy becsülte, hogy a prototípus elkészítésére mintegy 10 dollár értékű alapanyagot áldoztak. A kutató ígérete szerint fél éven belül bonyolultabb robotokat is tudnak építeni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!