Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vízen jár a parányi robot

2004.09.16. 11:00
A 13 milliméteres törzsű szerkezet a molnárpoloskához hasonlóan meg tud támaszkodni a víz felszínén. Amerikai kifejlesztői szerint a furcsa szerkezet a környezetvédelemben és a hírszerzésben kaphat egyszer szerepet.

A Pittsburgh-i Carnegie-Mellon egyetem és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói olyan apró robotot építettek, amely a vízen járva tud haladni, és emellett megszólalásig hasonlít a molnárpoloskára (Gerris Lacustris).

Bár a robot csupán prototípus, a kutatók szerint a szerkezet rendkívül hasznos feladatokat tudna elvégezni. Érzékelőkkel felszerelve kémiai szennyeződések nyomába eredhet, kis kamerát rátéve kémkedésre lehetne használni, hálóval ellátva pedig a víz felszínén úszó szennyeződést gyűjtheti össze.

Acéllábakon áll

A vízre lépő robot kifejlesztése a mikrorobotika egyik utolsó nagy kihívása volt, idézte a pte hírügynökség Metin Sittit, a Carnegie-Mellon egyetem nanorobotikai laborjának vezetőjét.

A szerkezetnek ugyanis rendkívül könnyűnek és kompaktnak kellett lennie. A mesterséges molnárpoloska 13 milliméter hosszú üvegszálas törzset és nyolc darab 5-5 centi hosszú, acéldrótból készített lábat kapott. A lábakat vizet taszító műanyag bevonattal látták el.

Előre-hátra kotorja magát

A parányi robotnak nincs "agya", szenzorai vagy akkumulátora. Az izomzatát három piezoelektromos aktuátor alkotja. Ezek olyan fémlemezek, amelyek a rajtuk átfolyó áram hatására meghajlanak. A robot kiválóan tud állni a víz felszínén, tetszés szerint előre vagy hátra halad, miközben két lábát evezőként használja.

A molnárpoloska vízjáró képességének pontos mechanizmusa egészen az elmúlt évig rejtély maradt. Ekkor az MIT matematikusa, John Bush két doktoranduszával közösen végzett megfigyelések során találta meg a probléma nyitját. Színezőanyagokat és apró részecskéket tettek a vízbe, és a rovarok mozgását nagysebességű kamerával filmezték.

Kétezer forintba került

A most megépített robot nem egészen egy gramm súlyú, jelenlegi felszereltségével pedig igen olcsó. Metin Sitti úgy becsülte, hogy a prototípus elkészítésére mintegy 10 dollár értékű alapanyagot áldoztak. A kutató ígérete szerint fél éven belül bonyolultabb robotokat is tudnak építeni.