Emőke
-4 °C
9 °C

Ingre varrható és tükörbe építhető kijelzők

2004.06.01. 16:11
Ingre varrható, hajlékony, nagyfelbontású, térhatású és szélsőséges méretű kijelzőkkel jelentek meg a monitorgyártók a Society for Information Display szakmai kiállításon Seattle-ben. Szerencsére még mindig az a legfontosabb a számukra, hogy mindezt olcsón tudják előállítani.
Bár néhány megszállott és gazdag technológiaimádó képes félmillió forintot kipengetni a jövő eszközeiért, a gyártók bevételei szempontjából sokkal fontosabb kérdés, hogy ezek a csúcskategóriás kütyük mennyi idő alatt válnak tömegtermékké.

Mindent a szemnek

A német SeeReal Technologies vállalat háromdimenziós monitora két beépített kamerával követi a felhasználó szemeit, a távolsághoz igazítja a térhatású kép élességét, és tizenkétezer dollárba kerül, ezt a csúcsterméket azonban pontos megjelenítést igénylő sebészeknek szánják, vagy olyan állami hivatalokba, ahol részletes térképeket böngésznek.

Az átlag felhasználók ugyanezt a monitort - a szemkövető kamerák nélkül - harmadannyiért megvehetik, a SeeReal ráadásul azt reméli, hogy egy éven belül piacra dobhatja a játékosoknak szánt változatot is, amely mindössze ötszáz dollárba kerül, írta a CNN.

Széles vászon

A holland Philips a még fejlesztés alatt álló ultravékony kijelzőjét mutatta be, amely a műanyaghoz hasonlóan rugalmas és méretre vágható. A hajlékony kijelző könnyebben beépíthető az elektronikus eszközökbe, mint a jelenlegiek, sőt akár ruhára is varrható, de a széleskörű elterjedésére még legalább három évet várni kell, mondta el a CNN-nek Henri Jagt, a Philips fejlesztője.

Az Eastman Kodak szerves fénykibocsátó diódákra épülő, azaz OLED kijelzőkkel jelent meg a színen, amelyek már most is számos digitális fényképezőgépben és mobiltelefonban megtalálhatóak. Az OLED egyik legnagyobb előnye, hogy az LCD monitorokkal ellentétben nem igényel háttérvilágítást, ezért kevesebb áramot fogyaszt. A vállalat szerint az autók visszapillantó tükrébe olyan OLED kijelző építhető, amely egyáltalán nem zavarja a kilátást, de folyamatosan mutatja a műholdas útvonalkövető rendszer által kijelölt irányt.

Méret drágán

A CNN beszámolója szerint a dél-koreai Samsung a végletes méretekre helyezte a hangsúlyt: 80 inch átmérőjű plazmakijelzőt és 1,8 inch átmérőjű mobilkijelzőt egyaránt gyárt. Érdekes módon e két termék közül az előbbi a költségkímélő, hiszen helyettesítheti a roppant drága kivetítőt, és az utóbbi a csúcskategóriás, hiszen nagy felbontásának és gyors válaszidejének köszönhetően az összetett képi világú mozifilmek is élvezhető minőségben jelennek meg rajta.

Míg a Samsung és a Kodak akkor tudja eladni a termékeit, ha azok éles, tiszta és minden szögből jól látható képet adnak, a 3M számára előnyösebb, hogy oldalról egyáltalán nem látható a monitorjának a képe. A kijelzőt ugyanis bankjegykiadó és egyéb olyan automatákba akarják szerelni, amelyeken bizalmas információk jelenhetnek meg.