Jenő
-3 °C
6 °C

A mobil megmentheti a világot

2005.08.15. 10:45
Ha zenelejátszó, játék és fényképező már van a mobilokban, akkor miért ne lehetne szennyezésmérő is? A kaliforniai Berkeley egyetem professzorai és végzősei olcsó drótnélküli érzékelők kifejlesztésén dolgoznak, amelyek kiszűrhetik a biológiai fegyvereket.

Világszerte mindenütt drótnélküli érzékelőkkel mérik a szennyezést, de a saját rádióval és akkumulátorral felszerelt eszközök igen drágák - a mobilos projektben szoftvereket fejlesztő R. J. Honicky becslése szerint körülbelül hetven dollárba kerülnek. A légszennyezettséggel leginkább sújtott fejlődő országok kevés ilyen mérőeszközt tudnak venni, ezért kezdtek a kaliforniai kutatók mobiltelefonokkal foglalkozni.

A mobilokban ugyanis már van akkumulátor és rádió, a modernebbekben már GPS műholdas helymeghatározó rendszer is, ráadásul 2006-ban már körülbelül kétmilliárd embernek lesz előfizetése. Bár az érzékelők hálózata még csak ötletszinten működik, néhány részletet már megvalósított Honicky: GPS térképek segítségével nyomon követte a mobilok jelzéseit az egyetem területén.

Monoxidot mérnek

A következő lépés egy adatbázis kifejlesztése lesz, amely az érzékelők által begyűjtött információkat tárolja, és még ki kell találni, hogy az adatok milyen formában jussanak el a mobilokról központi szerverre, mondta el a Wired magazinnak Richard Newton professzor, a Berkeley mérnöki karának a dékánja, aki Honicky tanácsadójaként részt vesz a projektben. Még arra is rá kell jönniük, hogy a mérési hely meghatározását miként tudják pontosítani, mivel a GPS akár tíz métert is tévedhet.

Az egyetem mérnökei már érzékelőket is fejlesztenek, és van egy szénmonoxidot mérő eszközük, amelyet szeptemberben kezdenek tesztelni. Ezért ezt rakták össze először, mert olcsó és megbízható, ráadásul fontos a szénmonoxid mérése, hiszen nagy mennyiségben halálos.

Privacypara

Honicky és Newton abban reménykedik, hogy végül több szenzort is beépíthetnek a mobilokba, és ezek legfeljebb egy dollárral drágítják meg a készülékek gyártását. Persze mindketten nagyon jól tudják, hogy a felhasználóknek nem tetszik majd a környezetük állandó megfigyelése, ezért a kutatásokban való részvételhez mindenképpen előzetes engedélyt kell majd kérni tőlük. Honicky azt szeretné, hogy a begyűjtött adatok az interneten szabadon elérhetőek legyenek, természetesen megőrizve a résztvevők anonimitását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?