Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Félmillió fordulatra képes a titánmotor

2006.03.01. 07:52
A svájci kutatók által kifejlesztett ultragyors motor az orvosi technikában illetve a precíziós megmunkálású munkadaraboknál lehet hasznos. A cél most a percenkénti egymillió fordulatos álomhatár elérése.
A zürichi műszaki főiskola (ETH) kutatói olyan miniatűr hajtóművet építettek, amely képes a percenkénti félmillió fordulatra. Ez tízszer gyorsabb, mint a hagyományos, iparban alkalmazott motorok sebessége. A kutatást vezető Christof Zwyssig reményei szerint az eredményeiket különböző iparágakban lehet majd hasznosítani, írta a Basler Zeitung

Ezen a területen a kutatások az egyre magasabb sebességgel hajtott szerszámok kifejlesztésére irányulnak. Például a gyorsabban forgó fúróval a kis lyukakat pontosabban és gyorsabban ki lehet fúrni, emlékeztetett Zwyssig.

Pörgő gyufásdoboz

Az ultragyors motor az orvosi technikában illetve a precíziós megmunkálású munkadaraboknál lehet hasznos. A jelenleg használt leggyorsabb motorok sebessége nem magasabb a percenkénti negyedmillió fordulatnál.

#alt#
A motor alkatrészei
Forrás: swissinfo.org
A most kifejlesztett hajtómű mérete nem nagyobb a gyufásdoboznál, a digitálisan szabályozott kimenő teljesítménye mégis eléri a 100 wattot. A konstrukció megalkotásánál az ilyen forgási sebességek mellett kialakuló centrifugális erő leküzdése volt a legkomolyabb kihívás.

Nem egyszerű csapágyazás

A problémát a svájci kutatók végül titánköpeny alkalmazásával oldották meg. További fejtörést okozott a motor megfelelő csapágyazása. Végül itt szélsőségesen teherbíró csapágyakat alkalmaztak, de dolgoznak a légpárnás illetve mágneses csapágyazás lehetőségein, mondta Zwyssig.

Az eljárás további alkalmazási területe a hagyományos elemeket kiváltó parányi gázturbinák lehetne. Ezen kívül a svájci kutatók olyan turbókompresszorokat képzelnek el, amelyek javíthatnák az üzemanyagcellás járművek hatékonyságát. Az ilyen kompresszor a levegőt vagy a gázt sokkal jobban tudná sűríteni, és így növelhető volna a cellák hatásfoka.

A fejlesztés következő szakaszában a kutatók megdupláznák a motorjuk sebességét. Kitűzött céljuk a percenkénti egymillió fordulatos álomhatár áttörése. Ennek elérése viszont már a fejlesztés iránti érdeklődéstől, illetve a gyakorlati alkalmazások elterjedésétől is függ. A Christof Zwyssig szerint a hajtómű további fejlesztése 1-2 éven belül lezárul.