Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Amerikában próbálkozik a Sony az e-könyvvel

2006.08.24. 11:59
Másfél évvel ezelőtt mutatta be a Sony az első elektronikus könyvét Japánban, de a szigorú szerzőijog-védelemmel felszerelt eszköz nem lett sikeres. Most átdolgoztak mindent, és az Egyesült Államokban is kiadják az olvasót.

Japánban 2004 áprilisa óta lehet elektronikus papírból készült olvasót kapni, a körülbelül nyolcvanezer forintos eszköz azonban nem aratott osztatlan sikert szülőhazájában, ezért a Sony most külföldi piacokon próbálkozik. Rövidesen kapható lesz az Egyesült Államokban a Sony PRS-500 típusjelzésű, 17,5x10,5 centiméteres teljes felületű, 1,3 centiméter vastag, 30 dekagramm súlyú elektronikus könyvolvasója. Az eszközhöz a hírek szerint 400 dollárért (85 ezer forintért) lehet majd hozzájutni. A szerkezet 64 megabájt kapacitású memóriája 80 átlagos terjedelmű könyv befogadására alkalmas, ám ez a kapacitás memóriakártyákkal bővíthető.

Olcsó könyvek, drága borítás

A Sony elektronikus online könyvtárából már ma is nyolcezer kötet hívható le. Az elektronikus könyvek 30 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint a legolcsóbb kartonfedelű könyvek. Az új könyvolvasóba saját anyagok is betölthetők.

A szerkezet fedőoldalának hetven százalékát alkotó kijelzőn a betűk mellett vonalas ábrák is megjeleníthetők. Az lcd kijelzőktől eltérően az e-papír nem villog, nem halványulnak el rajta a betűk, hanem a külső fényviszonyokhoz igazodva mindig jól láthatók. Az E-ink Corporation által kidolgozott műanyag felső lap alatt ugyanis ellentétesen töltött elektronikus részecskék úsznak az 50 mikron méretű fekete, illetve fehér színű kapszulákba csomagolt folyadékban.

Ha pozitív töltés éri a kijelző alatti terület egy részét, ott a feketére színezett kapszulák rendeződnek a megfelelő betű alakjába, a hátteret, a "papírt" adó negatív töltésű fehérek pedig átadják helyüket a pozitív feketéknek. A kijelzőn egy könyvoldal mindaddig megmarad, amíg az olvasó nem "lapoz" a megfelelő kis gomb megnyomásával. A megjelenítés nem fogyaszt energiát, csak a ki-be kapcsolás és lapozás.

Mint az igazi

Bár a hat hüvelyk képátlójú kijelző csak négy szürkeárnyalatot tud megjeleníteni, az igazi papírhoz hasonló érzetet kelt. A 600x800 pixeles képfelület képpontsűrűsége 170 dpi, amely ábrák és igényesebb betűtípusok megjelenítését is lehetővé teszi.

Az elektronikus könyv lítiumion akkumulátora vagy tápadapter segítségével, vagy USB interfészről tölthető; üzemidejét a Sony úgy adja meg, hogy egy huzamban 7500 oldalt lehet átlapozni vele. A hardverhez a gyártó a Reader Connect szoftvert mellékeli, amellyel - elsőként csak az Egyesült Államokban - több ezer könyv közül lehet válogatni a Sony Connect online áruházban.