Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már 45 nanométeren az Intel

2007.10.26. 07:21
Rövidesen piacra kerülhetnek az Intel 45 nanométeres processzorai, a tömeggyártás ugyanis megindul. Az új csipek gyorsabbak lesznek és kevesebbet fogyasztanak majd.

Csütörtökön az Intel hivatalosan is megkezdte újgenerációs processzorainak tömegtermelését. A gyártás az arizonai Chandlerben található legújabb gyártóegységében folyik, ami kifejezetten a 45 nanométeres gyártástechnológiára szakosodott.

Rakás pénz

Az új gyártóegység - mely a Fab 32 nevet viseli - hárommilliárd dollárt érő befektetés. A jövőben itt készülő processzorok előállításánál a 45 nanométeres gyártástechnológiát alkalmazzák, és az új tranzisztorokat, amik a korábbiakhoz képest kevesebb energiaszivárgást engednek. A 45 nanométeres tranzisztorok újfajta komponensekből épülnek fel és olyan aprók, hogy több mint kétmillió darab férne rá a mondatvégén található pontra. Első 45 nanométeres csíkszélességgel előállított processzorait november 12-én mutatja be az Intel.

Szótár

Tisztaszoba: olyan, a külvilágtól hermetikusan elzárt terem, ahol tökéletesen ellenőrzött körülmények között folyik a gyártás. Szabályozzák a levegő összetételét, nyomását, páratartalmát, a különféle mikrobák jelenlétét, és a por mennyiségét.

A Fab 32 az Intel hatodik 300 milliméter átmérőjű szilíciumostyát használó üzeme, és a második, amelyben 45 nanométeres lapkák készülnek. Az Intel először januárban a D1D néven ismert oregoni fejlesztői létesítményében állított elő 45 nanométeres processzorokat, és most kezdi a tömeggyártást a Fab 32 megnyitásával. A vállalat két további 45 nanométeres gyár beindítását tervezi, a Fab 28 (Izrael) és Fab 11x (Rio Rancho, Új-Mexikó) jövőre kezdi meg az üzemelést. A 300 milliméteres szilíciumostyák használatával csökken az egy processzorra jutó előállítási költség, és az erőforrások is takarékosabban hasznosíthatóak.

A 17 ezer négyzetméter tisztaszobával (clean room) rendelkező, összesen körülbelül 100 ezer négyzetméteres alapterületű Fab 32 akkora, hogy 17 futballpálya is elférne az épületben. A gyárnak több mint 1000 dolgozója lesz: többek között folyamattervező, automatikai, anyagtudományi mérnökök és gyártástechnikusok.

Nehéz idők

A konkurens AMD lemaradása újra érezhető lesz. A kisebbik processzorgyártó csak jelentős késéssel tudta bevezetni a 65 nanométert, alig korábban, minthogy az Intel megkezdte az átállást a 45 nanométerre. Ráadásul a gazdaságos gyártást lehetővé tevő 300 milliméteres szilíciumostyákra is csak nehezen áll át a 200 milliméteresekről az AMD.

Bár a gyártó új, négymagos Barcelona csipjeinek hála egy pillanatra ledolgozta hátrányának jelentős részét, a 45 nanométeres Intel-csipek viszont újabb csapást mérhetnek a gyengélkedő gyártóra.