Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Már 45 nanométeren az Intel

2007.10.26. 07:21
Rövidesen piacra kerülhetnek az Intel 45 nanométeres processzorai, a tömeggyártás ugyanis megindul. Az új csipek gyorsabbak lesznek és kevesebbet fogyasztanak majd.

Csütörtökön az Intel hivatalosan is megkezdte újgenerációs processzorainak tömegtermelését. A gyártás az arizonai Chandlerben található legújabb gyártóegységében folyik, ami kifejezetten a 45 nanométeres gyártástechnológiára szakosodott.

Rakás pénz

Az új gyártóegység - mely a Fab 32 nevet viseli - hárommilliárd dollárt érő befektetés. A jövőben itt készülő processzorok előállításánál a 45 nanométeres gyártástechnológiát alkalmazzák, és az új tranzisztorokat, amik a korábbiakhoz képest kevesebb energiaszivárgást engednek. A 45 nanométeres tranzisztorok újfajta komponensekből épülnek fel és olyan aprók, hogy több mint kétmillió darab férne rá a mondatvégén található pontra. Első 45 nanométeres csíkszélességgel előállított processzorait november 12-én mutatja be az Intel.

Szótár

Tisztaszoba: olyan, a külvilágtól hermetikusan elzárt terem, ahol tökéletesen ellenőrzött körülmények között folyik a gyártás. Szabályozzák a levegő összetételét, nyomását, páratartalmát, a különféle mikrobák jelenlétét, és a por mennyiségét.

A Fab 32 az Intel hatodik 300 milliméter átmérőjű szilíciumostyát használó üzeme, és a második, amelyben 45 nanométeres lapkák készülnek. Az Intel először januárban a D1D néven ismert oregoni fejlesztői létesítményében állított elő 45 nanométeres processzorokat, és most kezdi a tömeggyártást a Fab 32 megnyitásával. A vállalat két további 45 nanométeres gyár beindítását tervezi, a Fab 28 (Izrael) és Fab 11x (Rio Rancho, Új-Mexikó) jövőre kezdi meg az üzemelést. A 300 milliméteres szilíciumostyák használatával csökken az egy processzorra jutó előállítási költség, és az erőforrások is takarékosabban hasznosíthatóak.

A 17 ezer négyzetméter tisztaszobával (clean room) rendelkező, összesen körülbelül 100 ezer négyzetméteres alapterületű Fab 32 akkora, hogy 17 futballpálya is elférne az épületben. A gyárnak több mint 1000 dolgozója lesz: többek között folyamattervező, automatikai, anyagtudományi mérnökök és gyártástechnikusok.

Nehéz idők

A konkurens AMD lemaradása újra érezhető lesz. A kisebbik processzorgyártó csak jelentős késéssel tudta bevezetni a 65 nanométert, alig korábban, minthogy az Intel megkezdte az átállást a 45 nanométerre. Ráadásul a gazdaságos gyártást lehetővé tevő 300 milliméteres szilíciumostyákra is csak nehezen áll át a 200 milliméteresekről az AMD.

Bár a gyártó új, négymagos Barcelona csipjeinek hála egy pillanatra ledolgozta hátrányának jelentős részét, a 45 nanométeres Intel-csipek viszont újabb csapást mérhetnek a gyengélkedő gyártóra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!