Mária
18 °C
28 °C

Hidegen startoló számítógépek

2002.08.04. 19:04
A holland Nimwegen egyetem kutatói forradalmi számítástechnikai újítást mutattak be a Nature szaklapban. Theo Rasing professzor és kollégái szerint az úgynevezett MRAM tárolók segítségével hamarosan feleslegessé válik a számítógépek bootolása, az időt rabló indítás. Az új típusú memóriában a mágneses tárolókban alkalmazott eljárások javított változatát alkalmazzák.
A fejlesztők beszámolója szerint az új MRAM egységek egyesítik a ma a PC-kben használatos merevlemezek és az elterjedt DRAM memóriachipek előnyeit. Ezen kívül az új technológia lényegesen gyorsabb is lesz.

Az MRAM elemi egységei mágnesesen és tartósan tárolják a rájuk bízott adatot, hasonlóan a mágneslemezeket és olvasófejeket alkalmazó háttértárakhoz. Egy-egy cella mágneses mezejének iránya ekkor az "egy" illetve "nulla" informatikai értékével bír.

Nem ment a gyors átváltás

A kutatók az elmúlt években azon dolgoztak, hogy az informatikai egységekben a mágneses mezőt minél gyorsabban át tudják állítani a másik értéknek megfelelő irányba. Erre a célra elektronok rövid impulzusát alkalmazták, viszont mostanáig mindig beleütköztek egy sebességhatárba. Ugyanis ha a mágneses mezőt túl gyorsan fordították el, a kutatók a művelet végén tároló cellát az eredetinek megfelelő helyzetben találták.

A holland kutatóknak lézersugár alkalmazásával sikerült olyan impulzusokat létrehozni a mágneses térben, hogy lehetővé vált az informatikai egység megbízható átfordítása. Saját adataik szerint a pólus átváltása a másodperc nem egész negyed milliárdod része (2x10-10) alatt végbemegy. Ez öt gigahertzes írási sebességnek felelne meg.

Kimúlóban a floppy

A következő generációs számítógépekbe szánt változtatások közé tartozik, hogy teljesen elmarad belőlük a floppymeghajtó. A Disk Trend pickutató cég szerint az internet miatt feleslegessé váltak a korlátozott kapacitású tárolóeszközök. Az Apple számítógépei már negyedik éve floppy nélkül kerülnek a felhasználókhoz, és erről a hardverelemről várhatóan más PC-gyártók is lemondanak.

A Disk Trend szerint a 21 évvel ezelőtti születése óta a PC-k állandó alkatrészének számító meghajtót ma már csak a felhasználók nem egész egytizede használja. Mostanáig az alacsony gyártási és felhasználási költségek tartották életben a floppykat. De közel egy éve már az Intel is azt sürgeti, hogy az új számítógépeknél szüntessék meg a 3,5 collos meghajtók és a soros portok alkalmazását.