Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Megjelent a mágneses csip

2006.07.11. 10:30
Elektromos áram nélkül is tud adatot tárolni és elég strapabíró is a Freescale által kifejlesztett mágneses memória. Ezzel a csipgyártók egyik legrégibb álma valósulhat meg.

Az MRAM (magnetoresistive random-access memory) néven bevezetett új memóriatípus mágnesesen tárolja az adatokat, és nem elektromos árammal, gyorsan írható és olvasható, ráadásul nem romlik el hamar. Will Strauss, a Forward Concepts elemzőcég munkatársa szerint az univerzális memóriaként is emlegetett MRAM az évtized egyik legjelentősebb memóriafejlesztése, írta a BBC.

Gyors Windows

Jelenleg sok gond van a memóriákkal, mivel mindegyik változatnak megvan a maga hibája. A pécékben használt RAM gyors, de kikapcsolt állapotban minden adatot elfelejt, ezzel szemben a zenelejátszókban, mobilokban és digitális fényképezőkben használt flash memóriák áram nélkül is megtartják az adatokat, de idővel tönkremennek.

Az MRAM csipek nagyon sokféle elektronikus eszközben felhasználhatóak. Ha például a számítógépekben MRAM-ot használnának hagyományos RAM helyett, akkor a Windows pillanatok alatt elindulna, mivel nem kellene a merevlemezen tárolt adatokat visszatölteni a memóriába minden egyes bekapcsoláskor.

Jöhet a mágnes

A Motoroláról 2004 júliusában levált Freescale majdnem egy évtizede fejleszti az MRAM-ot, és hétfőn belejelentette, hogy arizonai gyárában két hónapja gyárt a négy megabites MRAM csipeket. A Yahoo News információi szerint a Freescale a tömeggyártásban nem kíván részt venni, inkább eladja a technológiát a nagy memóriagyártóknak. Az MRAM technológiával dolgozó vállalatok már készítettek prototípusokat, de konkrét gyártás tervekkel még álltak elő - talán a Freescale-bejelentés hatására végre előrukkolnak valamivel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!