Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megjelent a mágneses csip

2006.07.11. 10:30
Elektromos áram nélkül is tud adatot tárolni és elég strapabíró is a Freescale által kifejlesztett mágneses memória. Ezzel a csipgyártók egyik legrégibb álma valósulhat meg.

Az MRAM (magnetoresistive random-access memory) néven bevezetett új memóriatípus mágnesesen tárolja az adatokat, és nem elektromos árammal, gyorsan írható és olvasható, ráadásul nem romlik el hamar. Will Strauss, a Forward Concepts elemzőcég munkatársa szerint az univerzális memóriaként is emlegetett MRAM az évtized egyik legjelentősebb memóriafejlesztése, írta a BBC.

Gyors Windows

Jelenleg sok gond van a memóriákkal, mivel mindegyik változatnak megvan a maga hibája. A pécékben használt RAM gyors, de kikapcsolt állapotban minden adatot elfelejt, ezzel szemben a zenelejátszókban, mobilokban és digitális fényképezőkben használt flash memóriák áram nélkül is megtartják az adatokat, de idővel tönkremennek.

Az MRAM csipek nagyon sokféle elektronikus eszközben felhasználhatóak. Ha például a számítógépekben MRAM-ot használnának hagyományos RAM helyett, akkor a Windows pillanatok alatt elindulna, mivel nem kellene a merevlemezen tárolt adatokat visszatölteni a memóriába minden egyes bekapcsoláskor.

Jöhet a mágnes

A Motoroláról 2004 júliusában levált Freescale majdnem egy évtizede fejleszti az MRAM-ot, és hétfőn belejelentette, hogy arizonai gyárában két hónapja gyárt a négy megabites MRAM csipeket. A Yahoo News információi szerint a Freescale a tömeggyártásban nem kíván részt venni, inkább eladja a technológiát a nagy memóriagyártóknak. Az MRAM technológiával dolgozó vállalatok már készítettek prototípusokat, de konkrét gyártás tervekkel még álltak elő - talán a Freescale-bejelentés hatására végre előrukkolnak valamivel.