Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Méregdrága a pc Kubában

2008.05.05. 07:38
Múlt hét óta legálisan is meg lehet vásárolni a számítógépeket Kubában. A pc-k nem túl erősek és drágák is, de letörhetik a feketepiac árait.

Bár egy ideje már a fekete piacon hozzá lehetett jutni a számítógépekhez, a kubai kormány csak most oldotta fel a pc-k forgalmazásának tiltását. Így aztán a múlt hét óta már hivatalosan is meg lehet vásárolni a gépeket, ami a korábbi mobil-vásárlási-lázra emlékeztető jelenséggel járt a kommunista államban.

Az első konfigurációkat múlt péntek óta lehet megvenni Kubában, egészen pontosan egy darab állami boltban, ami előtt óriási sorok alakultak ki. A QTECH-márkájú gép nem túl erős, és ahhoz képest még drága is, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a kubai átlagkereset töredéke akárcsak a magyarnak is. A konfigurációba 512 megabájt memória, Celeron processzor, Windows XP és katódsugárcsöves monitor került, ám míg itthon egy ilyan gépet 80-85 ezer forintból meg lehet vásárolni, addig Kubában 780 dollárt, 125 ezer forintot kell fizetni a gépért (ugye nagy verseny nincs az egyetlen bolt között).

Persze ez változhat, mert szakértők szerint most, hogy legálisan is lehet kapni pc-ket az országban, várhatóan zuhanni kezdenek a feketepiac árai, szóval illegálisan olcsóbban is be lehet majd szerezni egy gépet.

Pár héttel ezelőtt hasonlóan hosszú sorok kígyóztak az országban az állami tulajdonban lévő mobilszolgáltató irodája előtt, mert azóta már átlagemberek is vehetnek maguknak mobilt. Bár korábban csak a kommunista elitnek és a külföldieknek adatott meg a lehetőség a mobilozásra, virágzott a készülékek és SIM-kártyák feketepiaca. Raul Castro azonban februárban megadta az engedélyt a mobilhasználatra. Persze most is csak a gazdagok juthatna moilhoz, mert egy mobiltelefon ára nagyjából kilenc havi kubai átlagkeresenek felel meg.