Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Karóráknak szolgáltat internetet a Microsoft

2003.07.02. 12:12
A Microsoft ősszel dobja piacra intelligens karóráit, és egyúttal drótnélküli internetszolgáltatásba is kezd. A cég MSN Direct néven személyre szabható szolgáltatást indít, melynek előfizetői folyamatosan kaphatják karórájukra az őket érdeklő híreket.
Az intelligens karórák és hűtőmágnesek eljövetelét Bill Gates, a Microsoft elnöke tavaly novemberben, a Comdex számítástechnikai vásárt megnyitó beszédében jósolta meg, majd idén januárban be is mutatta a készülékek prototípusait. Az első intelligens karórák idén ősszel kerülnek a boltokba.

Hírek havi tíz dollárért

Az intelligens karórákat a Fossil, a Suunto és más gyártók készítik a Microsoft specifikációi alapján, áruk várhatóan száz és 300 dollár között lesz. Az óráknak szánt internetszolgáltatás havi tíz dolláros, vagy évi hatvan dolláros díja ellenében a felhasználók folyamatosan értesülhetnek a hírekről, az időjárásról, a sporteredményekről, a tőzsdei árfolyamokról, a moziműsorról, az éttermekről, a játékokról.

Üzenetet is átad

Az Egyesült Államok és Kanada száz legnépesebb nagyvárosában ősszel induló MSN Direct szolgáltatással nemcsak a hírek, hanem az MSN Messenger azonnali üzenetei és az Outlook határidőnapló emlékeztetői is eljutnak a felhasználók csuklójára.

A Microsoft, az SCA és a National Semiconductor Corp. közösen fejlesztette ki az intelligens tárgyak "agyaként" működő olcsó és kis fogyasztású kommunikációs chipkészletet. A chipkészlet biztosítja a különféle intelligens tárgyak - órák, hűtőmágnesek - működéséhez szükséges fő funkciókat, illetve támogatja az MSN Direct platformot. A chipkészlet egy, az ARM7 processzort tartalmazó alkalmazási chipből, ROM-ból és statikus RAM-ból (SRAM-ból), valamint egy apró és nagy érzékenységű 100 MHz-es rádiófrekvenciás vevőchipből áll.

Biztonságosra tervezik

Minden, az MSN Direct használatára kész órának egyedi azonosítószáma van, így csak a tulajdonos beállításainak megfelelő információkat kapja meg, áll a cég közleményében. Ezenkívül a hálózaton át továbbított információk mind egy egyedi kulccsal titkosítva vannak, így biztonságosabbá válik az átvitel.