Lehel
17 °C
27 °C

Microsoft-szoftver minden DVD-ben

2004.03.01. 13:06
A DVD-szabványokért felelős szervezet, a DVD Forum pénteken előzetesen elfogadta a Microsoft VC-9 videótechnológiát a HD-DVD-lejátszók szabványaként. Ha a jóváhagyás véglegessé válik, minden új generációs, HD-DVD logót viselő készüléknek támogatnia kell majd a .wmv formátumot.
A DVD Forum vezetőtestülete, melynek tagja a Disney, a Warner, a Sony és a Panasonic is, pénteken bejelentette, hogy előzetesen jóváhagyta a Microsoft Windows Media Video 9 (VC-9)-es videótechnológiáját, és két másik kodeket, a H.264-et és az MPEG-2-t a HD-DVD-lejátszó eszközök szabványaként, írta a News.com.

Licencdíjak

A Microsoft a VC-9-cel az MPEG-2 tömörítéssel kelt versenyre, mikor tavaly szeptemberben benyújtotta a szabványt a mozgóképes és televíziós mérnökök szervezetének (Society of Motion Picture and Television Engineers, SMPTE). Jelenleg az MPEG-2 tömörítést hasznáják a műholdas és kábeles televízós adásoknál, a videószerkesztő stúdióeszközökben és a DVD-lejátszókban.

Ha véglegesen elfogadják a szabványt, az új generációs eszközök már a Microsoft technológiáját használják majd. Dekóderenként és kódolónként 10, illetve 15 cent licencdíjjal számolva ebből a forrásból is is újabb hatalmas bevételekhez juthat majd a szoftvercég.

Tartanak tőle

A NEC és a Toshiba HD-DVD szabvány kék lézert használ, így a kisebb hullámhossz miatt jóval több adat rögzíthető egy lemezre, mint a ma általánosan használt vörös lézerekkel. Egy újraírható HD-DVD-re 20 gigabájt rögzíthető, egy csak olvasható lemezre egy rétegben 15 gigabájt, kettőben pedig 30. A vörös lézeres DVD-kre egy rétegben 4,7 gigabájt, kettőben 8,5 gigabájt fér.

A HD-DVD-nek is akad azonban ellenfele, a Sony, Hewlett-Packard és a Dell által támogatott Blu-Ray technológia. A csata nagyban hasonlít a VHS és a Betamax egykori küzdelmére, ráadásként még egy szereplővel: Kína ugyanis tavaly év végén bejelentette, hogy saját DVD-szabványt fejleszt.

A News.com beszámolója szerint Hollywood és a fogyasztói elektronikai cikkeket gyártó cégek régóta tartanak a Microsofttól. Úgy vélik, ha a vállalat meg tudja vetni a lábát az ágazatban, idővel átveszi az irányítást, például magas licencdíjak megállapításával. A szabvány végleges elfogadtatásához a Microsoftnak így arról is meg kell győznie a szervezetet, hogy előnyös licencfeltételeket szab majd.