Ágnes
-1 °C
2 °C

Másodpercek alatt felállhat az XP

2005.06.03. 09:00
Négy gigabyte memória kap helyet azon az iRam névre keresztelt kártyán, mely megőrzi a memóriába kerülő adatokat és a gyártó szerint néhány másodperc alatt képes elindítani az operációs rendszert. A Gigabyte a Computexen mutatta be az új kártyát, amivel állításuk szerint a játékosok sem járnak rosszul.
A PCI-foglalatba illeszkedő iRam négy memóriamodult tud fogadni, összesen legfeljebb négy gigabyte kapacitással. A DDR memóriáról az adatokat akár 60-szor gyorsabban be lehet tölteni mint a merevlemezekről, írta az IDG News. Az iRam-ot a cég júliustól kezdi árulni, memória nélkül körülbelül hatvan dollárért (12 ezer forint).

Tartós áram

Tim Handley, a cég marketingigazgatója a Tajvanon megrendezett számítástechnikai kiállításon azt mondta, a kártyával percek helyett pár másodperc is elég a Windows XP elindításához. Az iRam a PCI-foglalatból csupán az energiát nyeri, egyébként a SATA-felületen keresztül kommunikál az eszköz, mely Handley szerint a játékokat is jelentősen gyorsíthatja.

Ellentétben az alaplapi memóriával, az iRam akkor is megőrzi az adatokat, ha a gép ki van kapcsolva. Amikor a kártya a foglalatban van, kis mennyiségű áram továbbra is átfolyik rajta, ami elég ahhoz, hogy ne történjen adatvesztés. Ha viszont a számítógépet kihúzzuk, a kártyán elhelyezett akkumulátor tizenkét óráig biztosítja az eszköz áramellátását.

Csipek mindenütt

A Samsung egy héttel ezelőtt jelentette be flashmemóriára épülő meghajtóját. A 18 gigabájt kapacitású tároló csöndesebb, könnyebb és kevésbé sérülékeny egy hagyományos vincseszterhez képest. A gyártó szerint olvasási-írási sebessége viszont kissé elmarad a mostani vincseszterek teljesítményétől.

Az augusztusban boltokba kerülő Samsung Solid State Disk első példányait noteszgépekbe szánja a cég, a termék ára egyelőre nem ismert.