Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Rég kapható és nem működő újdonságok a Közeljövő kiállításon

2006.09.19. 11:10
A Közeljövő kiállítás elvileg azt mutatná be, hogy milyen lesz a jövőnk, valójában inkább arról szól, milyen a tehetősek jelene. Pár darabtól eltekintve már itthon is kapható készülékeket mutatnak be, viszont azokat legalább ingyen.

Szinte teljesen üres a Pólus Center Media Marktja. Nem is üres: kihalt. Valószínűleg mindig ilyen, talán ezért szervezte ide a Közeljövő kiállítást az elektronikai termékeket forgalmazó cég. Hogy kicsit feldobják a forgalmat.

Vízen járni

Az üzlet hátsó sarkából leválasztott párszáz négyzetméteres terembe gyűltek össze a gyártók, hogy bemutassák a jövőt, pontosabban azt, amit annak hazudnak. Mert a bent kiállított termékek jelentős része már jó ideje kapható kint is, a boltban. Ami meg még nincs, pár kivételtől eltekintve külföldön már az is múlt, csak hozzánk nagyjából akkor szállítják a cégek az újdonságaikat, amikor Szomáliába.


Klikk a galériára!

A bemutatott termékeket általában három kategóriába lehet sorolni: a régóta kaphatókra, a rövidesen kaphatókra, meg a valódi újdonságokra, ezek viszont még nem működnek.

Ezt a csoportot erősíti a bejárathoz elhelyezett szőnyeg: ha rálépünk a kivetített képre, mintha csak a vízen járnánk, hullámozni kezd a kép. Sajnos nem egyből, és nem mindig pontosan ott, ahova léptünk, de ha a rendszer egyszer felfogja, hogy mászkálnak a képen, tényleg szórakoztató látványorgiába kezd. Jézus-komplexusban szenvedőknek kötelező darab.

Szintén újszerű a virtuális foci, ami hasonló elven működik: kivetített kép, focipálya, rajta egy kivetített labda. Ha belerúgunk, a labda megmozdul, de hajlamos gondolkozni, pár másodpercig várni, ilyenkor lőttek a virtuális varázsnak. Aztán ha beindul, többé semmi sem állítja meg, elképesztő pattogásba kezd, a fejünk árnyékába akadva is továbblendül, a pálya széléről is elugrik. Mint egy jobb flipper, hozzá sem kell nyúlni, egymaga lejátssza a meccset. Közben a rúgás meg labdapattogás-hangokat hallunk, ezzel fokozzák a hatást.

Azért meg lehet tanulni a rendszer használatát, utána viszont már nyilvánvaló az igazság, hogy tudniillik milyen hülye is az ember. Ha látom is, hogy elpattan, és hallom is, akkor már érzem a lábfejemen a rúgás erejét.

Térben a világ

Aztán van még két innováció, mindkettő 3D-s tévé. Ezek egész más elven működnek, mint a magyar Holografika készüléke, ami valódi térbeli képet ad, tehát be lehet nézni az előrébb látható alakzatok mögé. Az itt bemutatott modellek csak úgy csinálnak, mintha, ennek megfelelően csak pontosan szemből látszik a 3D-s hatás, és akkor is csak úgy, hogy nem mozgatjuk a fejünket. Mozdulatlanul viszont egészen szórakoztató a látvány, a Grundig készüléke olyan térbeli képet rittyent a kiállítótér közepére, hogy semmi perc alatt rám jön az émelygés, aztán nem sokkal később a hányinger. Kiderül, hogy túl közelről nézem a képet, távolabbról már kevésbé felkavaró a speciális film.

Az LG is megjelent egy ilyen tévével, az viszont nem működik. Állítólag tönkrement a videokártya, de azt mindenki mondhatja, hiszem a 3D-s tévét, ha látom. Ezek a készülékek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, de az LG ígéri, hogy rövidesen a boltokba kerülnek a gépek. Persze ez nem a nagyközönségnek kifejlesztett termékcsoport, a Terminator nem lesz élvezhetőbb tőle, de reklámfelületnek alkalmas lehet a tévé. Mondjuk hirdethetnének hányáscsillapítót rajta.

Az egyetlen, sokakat érintő újdonságot, a blu-ray (bd) lejátszót a Panasonic cipelte a kiállításra. Az olvasó félmillió forintba kerül majd (magyar nyelvű film egy ideig még nem lesz hozzá), és várhatóan októberben, novemberben kerül az üzletekbe a modell. A szintén kiállított bd-író kétmillió forintba kerülne, ha lehetne kapni, de itthon még vagy két évig nem árulják. Persze aki ilyet akar, az külföldön már hónapok óta megveheti magának. Ezzel együtt úgy néz ki, hogy a Panasonic hozza el Magyarországra az újgenerációs adattárolók korát.

Az itt bemutatott készülék a Toshiba hd-lejátszójához képest egész fürge. Kivetetem, aztán visszarakatom a lemezt, 50 másodperccel később már játssza is le a filmet, míg a riválisnak másfél perc kell, igaz, abban Pentium, meg Linux van.

Beteg játék

A többi: majdnem érdektelen. Régóta forgalmazott telefonok, navigációs rendszerek, perifériák, mp3-lejátszók, csupa olyan termék, amit bármikor megnézhetünk, bármelyik elektronikai szaküzletben.


Klikk a galériára!

Azért, ha nagyon muszáj, ezek között is lehet szemezgetni. A jópofa kategóriát bővíti a Logitech arckövető webkamerája, viszont ez sem újdonság. Persze van aktualitása is a szerkezetnek, rövidesen jön az új modell, ez is 1,3 megapixeles lesz, ez is követi az arcot, és ehhez is adják azt a jópofa szoftvert, ami behelyettesíti a fejünket. Kipróbáljuk, kiválasztom a lapra rajzolt arcot, onnantól ez a tükörkép követi a mimikámat, ami elég beteg dolog, betegnek viszont vicces.

Aztán lehet látni rengeteg mobil filmlejátszós készüléket, tenyértévéket, ezek egyenként bizonyítják, hogy a pár centis kép alkalmatlan a mozizásra. Azért amikor feltekerem a hangerőt, és próbálok csak a képre figyelni, egész szórakoztatóvá válik a filmnézés, de ez sosem lesz az igazi. Az Archos két készülékkel van kint, a bazi nagy, és 100 gigabájtos kapacitású RV700-assal, ez 170 ezer forintba kerül, valamint a kisebb RV500-assal, ami már 130 ezertől elvihető. A Creative is megjelent egy lejátszóval, a Zen Vision W modellel, erről viszont semmit sem lehetett megtudni.

Cherchez la femme

Két érdekesség van még a Közeljövő kiállításon: az egyik egy újfajta elem a Sanyótól, ami nem merül le az állásba, ennek ellenére nem különösebben drága, két darab már 3 ezer forintért elvihető.

A másik persze az ilyen kiállítások elmaradhatatlan kelléke: a csinos lányok. Lengén öltözött, feszülős farmerbe, vagy apró szoknyába bújt hoszteszek magyaráznak kisülésről meg gigabájtokról, meglepő, hogy nem csak jól néznek ki, de kivételesen értenek is ahhoz, amiről beszélnek.

Aki Jézusnak hiszi magát és közben mégis hányni akar esztétikus környezetben, az semmiképp se hagyja ki a Közeljövő kiállítást.

A kiállítás szeptember 22-éig látogatható, reggel kilenctől 21 óráig.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!