Benedek
-5 °C
5 °C

Belép a nanotechnika a számítástechnikába?

2005.03.11. 11:50
A tranzisztorokat összekötő rézhuzalok helyén tíz éven belül megjelenhetnek a szén nanocsövek, vélik a Fujitsu Siemens szakértői. A világ első processzorainak a megalkotásában is részt vevő Gordon Moore azonban kételkedik abban, hogy az új anyagok megoldják az iparág problémáit.

A Fujitsu Siemens kifejlesztette a csipekben is használható szén nanocsövek prototípusát, és most azon munkálkodnak a vállalat mérnökei, hogy a technika valódi termékekben is megvalósuljon. Joseph Reger, a cég fejlesztési igazgatója azonban azt is elmondta csütörtökön sajtótájékoztatón, hogy a tömeggyártás beindítására még legalább hat-hét évet kell várni. Reger szerint a nanotechnika kulcsfontosságú ahhoz, hogy erősebb processzorokat tudjanak létrehozni, írta a Cnet

Nélkülözhetetlen

"Az Intel által 1971-ben létrehozott első mikroprocesszor még csak néhány ezer tranzisztorból állt, a mai csipek azonban több mint kétszázmillióból állnak, ráadásul a tranzisztorok egyre kisebbek is. Tíz év múlva feltétlenül szükségünk lesz a nanotechnikára, hogy tovább csökkenhessen a tranzisztorok mérete." - mondta el Reger.

A legnagyobb gondot egyébként az okozza, hogy egy bizonyos mérethatár alatt - körülbelül negyven nanométernél - a tranzisztorok nem köthetőek össze rézdróttal, mert a drótokban haladó áram zavarokat kelt. A szén nanocsövek esetében jóval kisebb az interferencia kockázata.

Nagyobb processzorok

Bár sokan azt hiszik, hogy a számítástechnikai iparág jövője a szén nanocsöveken múlik, az Intel társalapítója, Gordon Moore szerint nem lesz könnyű lecserélni a szilíciumot, mivel az új anyagok tömeges előállítása még nem megoldott. Szerinte még a szilícium csipek gyártásával is vannak problémák, ezért hamarosan nem kisebb, hanem nagyobb csipek megjelenésére kell számítanunk.

A nanotechnológiát persze más területeken is alkalmazzák, például a hálózati eszközökben és adattárolókban is. A Fujitsu például kifejlesztett egy optikai kapcsolót, amely több nanoméretű tükörből áll, és ez a technika hamarosan elérhető lesz, de még nem kész termékként. Az adattárolás területén az IBM Millipede néven futó projektje említésre méltó. Az új technika mechanikusan rögzíti az adatokat, így adott területen több adat helyezhető el, mint a hagyományos elektronikus módszerrel. Az IBM szakértői 2002 nyarán mutatták be a technikát, és akkoriban azt jósolták, hogy 2005 környékén már elérhető lesz.