Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Jön a napelemes iPod?

2008.05.27. 10:50
Lehet hogy marketingfogás az egész, lehet hogy csak a cég akarnak környezetbarát képet kialakítani magáról, mindenesetre az Apple olyan technológiát szabadalmaztatott, ami napelemes iPodot tesz lehetővé.

Az Apple olyan technológiára kért szabadalmi védelmet az amerikai szabadalmi hivataltól, amivel hordozható elektronikus berendezéseket, kütyüket vonna be a teljes felületükön speciális, napelem cellákat tartalmazó filmmel. A szabadalmi kérvény alig pár hetes, tehát gyakorlati megvalósítás nem várható a közeljövõben.

Ilyen technológiák ma is léteznek (a konkurensek közül a Motorolának van egy nagyon hasonló szabadalma), de jellemzõen csak a kijelzõkbe építenek napelemeket, az átlátszó lcd-panel, és az azt borító üveg, vagy plexi alá. Az Apple viszont a készülék egész felületét beborítaná vékony, átlátszó napelemcellákkal.

A jelenlegi technológiák mellett kérdéses, hogy az ultravékony, nem túl hatékony cellákkal mennyi energiát tudna a egy ilyen lejátszó gyûjteni a napfénybõl; valószínûnek látszik, hogy még jó ideig csak a hagyományos töltés mellé kiegészítõ megoldásként jöhet szóba a környezetbarát napenergiás utántöltés. Hacsak nem akarja valaki egész napra kinn hagyni az iPodját a napon.