Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A nagyok is AMD-re váltanak

2006.08.10. 10:45
A Lenovo közeljövőben megjelenő A60-as rendszerét AMD processzorral dobja piacra. Mindegyik gépre védelmi szoftvereket telepítenek, hogy a felhasználók könnyedén rendben tudják tartani a rendszert.

Az A60-ast grafikusoknak, de képelemzésre is alkalmas teljesítménye miatt akár orvosoknak is ajánlja a Lenovo. A gépben kétmagos AMD Athlon 64 X2 processzorok dolgoznak majd, de a csóróbb vásárlók kedvéért lesz egymagos Athlon 64-es meg Sempron rendszer is.

Versenyben

A kétmagos X2-esek megfelelő teljesítményt nyújtanak a vállalati megoldásokhoz, mondta Kurt Holman, az AMD-s részleg vezetője. Mindhárom processzor 64 bites, így a későbbiekben könnyedén telepíthetnek Windows Vistát a számítógépekre a felhasználók, legalábbis Holman szerint.

Az üzlet segíthet az AMD-nek, hogy versenyben maradjon konkurensével, a piac közel nyolcvan százalékát uraló Intellel szemben. A legdrágább, kétmagos géphez 669 dollárért lehet majd hozzájutni, míg a Sempron-konfigurációt már 379 dollárért odaadja a Lenovo.

Érdekes, hogy pont most fedezte fel mindenki az AMD-t. Az elmúlt években ez a társaság készítette a leggyorsabb pc-s processzorokat, méghozzá elfogadható áron, mégis, a legtöbb gyártó az Intelt preferálta. Aztán a nagyobbik gyártó két héttel ezelőtt bemutatta a Pentium utódját, a Core 2 Duót, mely lényegesen gyorsabb az Athlonoknál, és árban is versenyképes velük, erre a cégek sorra AMD-s rendszereket jelentenek be.

Ott van például a Dell, a világ legnagyobb pc-gyártója. Még trösztellenes per is indult ellenük, hiszen a cég hosszú ideig egyetlenként tartott ki a nagy számítógépgyártók közül az Intel processzorok kizárólagos alkalmazása mellett. A változatlanul nyereségesen működő, de a nettó árbevétel csökkenése miatt a részvényesek elégedetlenségét kiváltó cég végül májusban jelentette be, hogy lesznek AMD processzoros Dell rendszerek, mégpedig elsőként Opteron-alapú csúcsszerverek, írta meg a Prohardver.

Laptopokban is

A sztorihoz most a CNET Taiwan szolgál új adalékokkal, amikor arról tudósít, hogy a Dell októbertől AMD processzorokat tartalmazó noteszgépeket tervez piacra dobni. A vállalat egyik, meg nem nevezett vezetője a lapnak azt nyilatkozta, hogy a megállapodás "nem egy nagy üzlet, de annak érdekében, hogy versenyképesek maradjunk, kellően változatos termékválasztékot kell biztosítanunk a piaci igényeknek megfelelően".

Az AMD tajvani képviselője visszafogottabban reagált, K. J. Chou azt válaszolta a lap kérdésére, hogy "ez egy érzékeny téma, ám nem tagadjuk azt a tényt, hogy a Dell-lel asztali PC-ken és notebookokon dolgozunk." Chou hozzátette, "a fogyasztók már az év vége előtt vásárolhatnak AMD-alapú számítógépeket a Delltől" - bár egyelőre nem világos, hogy ez csupán az ázsiai térségre vonatkozik-e, vagy más régiókban is megjelennek az új modellek.

Az üzlet volumenét egyelőre nem lehet felbecsülni, az AMD számára azonban nyilvánvalóan kulcsfontosságú, hogy meggyőzze a legnagyobb márkákat, hogy notebookokat is kínáljanak processzoraival. Ez egyfelől növeli mobil lapkáinak ismertségét és elismertségét, másfelől elengedhetetlen annak a tervnek a teljesítéséhez, hogy év végére 15 százalékos részesedést szerezzen a hordozható számítógépek piacán.