Szilárda
-4 °C
2 °C

Fényképekkel navigálhatunk az utcán

2008.04.28. 09:07
Egyetlen fontos célja van a műholdas navigációnak, hogy a lehető leggyorsabban eljussunk egyik helyről a másikra. Több millió autós bízza magát a GPS iránymutatására, és hamarosan a gyalogosok is kényelmesebben használhatják a technológiát.

A személyes navigációhoz szükséges infrastruktúra még nem készült el, mondta el az Indexnek Steve Chang, a navigációs kütyüket gyártó Mio Technology marketingigazgatója. A gyalog közlekedő embereket ugyanis nem az érdekli, ami az autósokat, hogy mikor kell lekanyarodniuk a főútról, hanem arra kíváncsiak, hogy hol vannak a buszmegállók, milyen éttermek és nevezetességek vannak a közelben, illetve hogy hol tudnak cipőt, farmert vagy egy kiló hátszínt venni. Chang szerint két éven belül a világ minden táján rendelkezésünkre állnak ezen információk.

Ahhoz azonban, hogy az emberek pontos információkat kapjanak az üzletekről, a gyártónak minden országban találnia kell egy cégkatalógust fenntartó partnert. Emellett szükség van valamilyen adatkapcsolatra, hogy a készülék a legfrissebb adatokat töltse le az internetről. A Miónál az újabb modellekben már van erre lehetőség, az alacsonyabb árkategóriába tartozó készülékek bluetooth segítségével kötik össze magukat egy mobiltelefonnal, és így érik el a mobilinternetet, a drágább készülékekben pedig integrált GPRS- vagy 3G-kapcsolat van.

Chang úgy véli, hogy hiába van a navigációs kütyükben internetelérés és nagy kijelző, nincs szükség böngészőre. A Mio azt tapasztalta, hogy az emberek többségének túl bonyolultak a PDA-k és az okostelefonok, amelyek szintén kiegészíthetők GPS-modullal és navigációs szoftverrel, de a navigáció mellett a dokumentumok szerkesztésétől a böngészésen át a vállalati emailek kezeléséig mindenre képesek. Chang szerint az emberek kiegészítőnek tekintik a GPS-t, és fontos nekik, hogy a navigáció külön kütyüben legyen.

A jövőbeni trendekkel kapcsolatban Chang elmondta, hogy az internetet elérő készülékeken közösségi szolgáltatások is megjelenhetnek, például az éttermek és a boltok értékeléseit és kritikáit is letölthetik majd a júzerek. Más webes szolgáltatások is összeköthetők a navigációval, a Mio bizonyos készülékeinél például interneten közzétett képek segíthetik a városnézést. A júzer az otthoni pécéjével betölti a Flickr képmegosztó szájtot, letölti a készülékére a földrajzi koordinátákkal ellátott fényképeket, amelyek megjeleníthetők út közben a térképen. Így idegenvezető nélkül is felismerhetőek a híres épületek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!