Az egész világon eligazodik a CardNavigátor

2001.01.18. 22:24
A magyar fejlesztésű NaviCard autós navigációs rendszer egyaránt különbözik a szokványos GPS készülékektől, és a luxuskategóriájú autókba szerelt, a vezetőt térkép alapján eligazító rendszerektől. A szélvédő közelében elhelyezett öklömnyi méretű készülék nem rendelkezik bonyolult adatbeviteli eszközzel, mégis eligazodik az egész földtekén.
A CardNavigátor egy tenyérnyi készülék, amelyet néhány mozdulattal rögzíthetünk gépkocsi müszerfala fölött. A készülék érzékeny vevőjével a Földünk körül 20 ezer kilométer magasságban keringő Navstar műholdak gyenge jeleit veszi, és a jelek feldolgozásával nagy pontossággal kiszámítja az egyes műholdaktól mérhető távolságot.

A CardNavigátor segítségével bárhova oda lehet találni
A távolságok ismeretében méteres pontossággal meghatározza saját földrajzi elhelyezkedését. Ezt a műveletet minden másodpercben egy alkalommal elvégzi, igy a kiszámitott pozició megváltozása alapján képes a mozgást is érzékelni sőt a mozgás irányát és sebességét is kiszámitani.

Az amerikai Védelmi Minisztérium által felügyelt műholdas rendszer tavaly májusban a korábbiakhoz képest egy nagyságrenddel pontosabb lett, ugyanis levették róla a katonai alkalmazást kizáró "butítást" - mondta el Szabó László, a NaviCard System képviselője. Addig minden GPS-készülék "csak" 10-100 méter pontossággal dolgozott, de ez egy csapásra gyakorlatilag 1 - 10 méterre redukálódott.

Globális (WGS84) koordináta rendszerben dolgozik a készülék
Ha kitűzünk a Föld felszínén egy pontot, és meghatározzuk elhelyezkedését a szélességi és hosszúsági fokokat használó WGS84 koordináta rendszerben, a GPS készülékek segítségével bármikor oda lehet találni. Az USA területe teljes egészében katalogizált, az interneten jóformán házszám alapján le lehet kérni a koordinátákat. Nyugat-Európában utcanév alapján lehet keresgélni, legtovább pedig Németország digitális feltérképezése jutott - mondta el Szabó László.

Itthon nincsenek adatbázisok, és még a nagy autógyártók sem tervezik a magyar CD-t elkészíteni a navigációs rendszereikhez. Itt jelenthet áttörést a nagy szériában gyártva egy rádiósmagnó áráért megvásárolható CardNavigátor. Ezen az áron itthon több tízezer példányban lenne rá kereslet, a világban pedig több millió autót fel lehetne vele szerelni. A készülék gyártásának beindításához egyelőre partnereket keresnek.

A szélvédő közelében elhelyezett öklömnyi méretű készülék egyáltalán nem tartalmaz kezelőszerveket
A globális GPS-rendszer és a valós környezet összekapcsolását névjegykártya méretű lapra nyomtatott vonalkóddal oldották meg. Egy-egy úticélt tartalmaznak a kártyák, és a sofőrnek a papír- vagy plasztiklap leolvasóba csúsztatásán kívül nincs más feladata. A Navstar műholdakat folyamatosan figyelő egység azonnal kijelzi, légvonalban milyen messze van a célállomás, és amint az autó elindul, a kijelzőn a nyíl az irányt is mutatja.

A NaviCard rendszer magába integrálja ugyan a GPS technologiát, de ezenkívül más fontos technológiákat is bevon, melyekkel egy nagyobb egészet hoz letre. Ezek a fejlett nyomdatechnológia, ezen keresztül az egész nyomtatott sajtó, másrészről pedig az internet az összes lehetőségével, különösen a globalitásával. A NaviCard rendszer tehat nem azonosítható a GPS rendszerrel, hanem ennél több, egy sokoldalúan alkalmazható tájekozódást segítő rendszer, új alternatíva az elektronikus tájékozódás területén.

Első lépésben a turizmusban és az autókölcsönzésben lehetne a rendszernek nagy hasznát venni - véli Szabó László. A hotelben a vendég kiválaszhatná az őt érdeklő látnivalók, esetleg a szórakozóhelyek kártyáit, és a bérautóban, vagy saját gépkocsiján tévedhetetlenül eljutna oda, aztán pedig vissza a szállodába. Az autókölcsönzőknél gondot szokott okozni, hogy az ügyfelek nem találnak vissza a leadási helyre, vagy rossz terminálra akarják visszavinni a gépkocsit. Ezt könnyen megoldhatná az autóban elhelyezett kártya, amit a 'hazatérés' alkalmával lehetne a leolvasóba csúsztatni.

A színes NaviCard kollekció áttekinthetően elrendezhető egy gyűrűs névjegytartóban.
Az idegenforgalmi egységek, cégek a CardNavigátor (vagy más GPS készülék) segítségével meghatározhatják a koordinátáikat, és a nyílt szabványokon alapuló, vonalkódra 'fordító' szoftver segítségével elkészíthetik saját kártyáikat. Bármilyen tintasugaras vagy lézernyomtatóval tökéletesen olvasható kártyákat lehet készíteni, a papír (vagy műanyag) vastagsága 0,1-1 milliméter lehet.

A diszkrét vonalkód a névjegykártyák oldalán is ott lehet, újságokban, ismertető kiadványokban nyomtatásban megjelenhet. Elektronikus változata weboldalakon, email-ek végére kanyarított aláírásban szerepelhet. A céges kártyák mellett bárki legyárthatja a saját különbejáratú úticéljainak kártyáit is. Léteznek amerikai térképszerverek, amelyekről még a magyar települések globális koordinátáit is elő lehet varázsolni (utca, házszám pontosságra viszont nem számíthatunk).  • Hírek
  • Hírek