Gerzson
-3 °C
3 °C

Kapcsolja ki számítógépét évente egy hétre!

2005.04.27. 15:14
Az április huszonöttől május elsejéig zajló éves Tévémentes hét ötlete alapján jött létre az éves pc-mentes hét terve. A szervezők idén az augusztus elseje és hetedike közötti hétre azért szervezik a számítógépmentes időszakot, hogy felhívják a figyelmet a túlzott számítógép-használat veszélyeire.

A gyermekorvosi szakvélemények szerint a kiskorúak túl sok időt töltenek a számítógép előtt, többek között ez is az oka a gyerekek körében járványszerű elhízásnak. Ráadásul a számítógépezés háttérbe szorítja közösségi életet, és rontja az osztályzatokat is.

A gyerekek védelmében?

A PC-mentes hét főszervezője, Joe Acunzo saját bevallása szerint egy azonnaliüzenetküldő-függő tinédzser édesapja, éppen ezért is állt a kezdeményezés élére. "Muszáj valamilyen határt szabnunk" - nyilatkozta a Zdnet.com-nak.

A 'mennyi idő számít soknak'-kérdésre az egészségügyi kutatásokkal foglalkozó Kaiser Family alapítvány statisztikája adta a választ, amely szerint a gyerekek minden eddiginél több időt töltenek a számítógép előtt. Eszerint a 8 és 18 év közötti gyerekek átlagosan közel 6 és fél órát töltenek naponta a számítógép, a televízió, vagy valamilyen videójáték előtt. A márciusban lefolytatott felmérés szerint ráadásul az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest sokat romlott a helyzet, ugyanis a gyerekek azóta egy teljes órával többet töltenek a felsoroltakkal.

A jelenleg is zajló tévémentes hét célkitűzése szintén a gyerekekkel kapcsolatos, a szervezők szerint világszerte nyolcmillió ember csatlakozott a projekthez, amelyet tizenegyedik alkalommal rendeztek meg idén.

Vagy a pénz miatt?

A 'Több olvasás, kevesebb tévé' a projektek jelmondata, de a filozofikus tartalom mellett gazdasági okok is meghúzódhatnak. A pc-mentes hét webszájtján ugyanis egy komplett webáruház üzemel, pólókat, könyveket árusítanak. Ráadásul ugyanitt negyven dollárért megrendelhető az a ComputerTime nevű szoftver, amellyel a szülők limitálhatják a gyerekek számítógép-használatát (meghatározott idő után a program egyszerűen kikapcsolja a gépet).