Konrád
8 °C
26 °C

Lenullázható a laptopok akkumulátorát figyelő számláló

2004.02.14. 17:50
Notebooktulajdonosok körében terjedő pletykák szerint a hordozható számítógépekben található számláló az akkumulátor élettartamának végét a valósnál jóval korábban jelzi. Az IBM-nél megtudtuk, a chip létezik, de funkciója csupán annyi, hogy információval szolgáljon az akkumulátor állapotáról. A számláló egy, az IBM oldaláról letölthető szoftver segítségével le is nullázható, így funkciójáról pontos magyarázatot nem találtunk.
A fórumozók tudomása szerint a laptopok akkumulátorában van egy apró chip, amely számolja, hogy tulajdonosa mennyi ideig működteti akkumulátorról a gépet, valamint hányszor tölti újra.

Titkos, pénztárcaürítő számláló?

Szerintük ha a számláló elér egy bizonyos értéket, akkor az akkumulátor jelzi, hogy végérvényesen elfáradt. A gyakori újraindítgatásokat nem honorálja, és szerintük sokkal hamarabb "szól", mint ahogy az valóban tönkremenne. A számlálót kifogásolók úgy vélik, azért jelez idő előtt, hogy a felhasználó minél előbb költse pénzét új alkatrészre.

Az IBM szerint csak a chip csak informál

Az Index felkereste az IBM Magyarországot, ahol a szerviz szakemberei a következő választ adták a számláló létezéséről és funkciójáról: "Valóban van az IBM ThinkPad gépekben egy olyan számláló, amely az akkumulátor állapotáról ad információt. Ennek kizárólag az a célja, hogy tájékoztatást adjon a felhasználó, illetve adott esetben a szervizeseknek. A szervizben ugyanis következtetést tudnak levonni a gép korát és az akkumulátor állapotát összevetve, így például kiderülhet, hogy a tulajdonos garanciális csere igényével élhet-e."

Az IBM a garanciával kapcsolatban ugyanakkor tagadta, hogy visszaélésre adhat okot az akkumulátorban lévő chip: "Nem tudjuk, milyen visszaélésre adhat okot ez a dolog, mivel a garancia megléte az IBM nyilvántartása és a számla alapján történik. Az akkumulátorokra egy év a garancia, így egy 11 hónapos akkumulátort akkor is kicserél az IBM, ha nullát jelez a számláló, míg egy 13 hónaposat ebben az esetben sem. Ez a számláló valóban csak ellenőrzési célt szolgál, a notebook nem ez alapján dönti el az akkumulátor kapacitását."

A neten hozzáférhető a lenullázó szoftver

A számláló azonban lenullázható: a segédprogram a felhasználó által erősen igénybevett Ni-MH akkumulátor képességeit hivatott javítani, kisüti és feltölti az akkumulátort, majd nullázza a számlálót, jelezve, hogy tiszta lappal indul a rendszer. A szoftver az IBM honlapjáról elérhető, így bárki elvégezheti a műveletet. A magyarországi IBM szerint a program alkalmazása komoly szakértelmet igényel.

"Amennyiben a számláló alkalmazásának a célja az lenne, hogy téves információt adjon a felhasználónak, akkor nyilván nem tennék közzé a nullázó programot. Ha pedig csak simán 'ráijeszt' a felhasználóra, de tevékenyen nem korlátozza a saját működését, akkor semmi probléma, használjuk az akkumulátort addig, amíg már valóban érezhetően lecsökken a kapacitása" - mondták az IBM-nél.

Tehát a számlálóchip létezik, csupán funkciója kérdőjelezhető meg, hiszen minden felhasználó letöltheti a hozzá kapcsolódó lenullázó segédprogramot, és ezáltal értelmetlenné teszi a chip munkáját.

Az Epson-tonereknél is titkos chipről beszéltek

2003 nyarán a holland Consumentenbond fogyasztóvédelmi szervezet arra szólította fel tagjait, hogy kerüljék az Epson termékeit, ugyanis arra jöttek rá, hogy az Epson festékpatronjaiban egy különleges chip van, már harminc százalékra csökkent telítettségnél üresnek mondja a tartályt.

A fogyasztóvédelmi csoport később visszavonta felhívását, és módosította álláspontját arra hivatkozva, hogy vizsgálataik során kiderítették: a nyomtatók által üresnek jelzett patronokban megmaradó tinta védelmi funkciót szolgál, garantálja a nyomatok minőségét, és megvédi a nyomtatófejet.