Auguszta
-4 °C
2 °C

A noteszgépek megelőzik a PC-ket

2003.07.03. 10:25
A noteszgépek árai az USA-ban most először estek 1300 dollár alá, az elért bevétel alapján pedig májusban megelőzték az asztali gépeket. Ugyanebben a hónapban az amerikaiak már több LCD kijelzőt, mint hagyományos képernyőt vásároltak.
Az USA-ban május folyamán a számítógépgyártók noteszgépek révén elért forgalma első ízben haladta meg az asztali számítógépek forgalmát. Az NPD Group piackutató cég szerint májusban a noteszgépekből 270 millió dollár értékben fogyott, ez pedig 54 százaléka az amerikai végfelhasználói piacnak.

Darabszám alapján a noteszgépek az elért 40 százalékkal még a második helyre szorulnak. A hordozható gépek előretörését mutatja, hogy három évvel ezelőtt a teljes amerikai forgalom kevesebb mint negyedét adták.

Az eredmények arra utalnak, hogy erősödik a felhasználók igénye a mobilitás iránt, és természetesen érezhető az agresszív árharc és a javuló felszereltségi szint hatása is, idézte a pte hírügynökség Stephen Bakert, az NDP elemzőjét.

Minimum a CD-író

A noteszgépek árai az USA-ban most először estek 1300 dollár alá, vagyis 250 dollárral kerülnek kevesebbe, mint egy évvel ezelőtt. Ezen kívül a kínált modellek a felszereltségük miatt sem szégyenkezhetnek. Az eladott gépek 80 százaléka 15 hüvelykes kijelzőt kapott, 86 százalékukba pedig CD-író is került.

A piackutatók májusban egy további fordulópontot is felfedeztek, ugyanis USA-ban ez volt az első hónap, amikor több LCD kijelzőt adtak el, mint hagyományos katódsugaras képernyőt.

Közel sem véletlen, hogy a két nevezetes fordulópont egybeesik, hangsúlyozta Baker. Hiszen ez arra utal, hogy a PC a mindennapok eszközei sorába emelkedett.