István, Vajk
17 °C
34 °C

A Nintendo legyőzte a Sonyt

2007.10.31. 07:48
Azt már az első hónapok után lehetett sejteni, hogy a Wii jobban fogy majd életciklusa elején, mint a PS3, arra azonban kevesen számítottak, hogy a Nintendo szoftvereladásokkal kapcsolatos bevételei meghaladhatják a Sonyét. Pedig most pont ez történt. Ebben a harcban a Microsoft csúnyán le van maradva.

A Nintendo megelőzte a hardvereladásokban a Sonyt és a Microsoftot is, és a harmadik negyedévben a játékiparral kapcsolatos összbevételt tekintve is legyőzte az eddig piacvezető japán konkurenst.

Első hely

Világszerte 1,2 milliárd dollár bevétele volt a Nintendónak a DS és a Wii szoftvereiből, ami 31 százalékos növekedést jelent a 943 millió dolláros előző negyedévhez képest az iSuppli piackutató szerint. Ugyanebben az időszakban a Sony egymilliárd dolláros bevételt könyvelhetett el a szoftverpiacon a PlayStation 3-as, a PlayStation 2-es és a PSP-s játékok után járó bevételeknek hála. A Microsoftnak mindeközben csak 318 millió dollárig sikerült eljutnia, ami jelentős erősödést jelent az egy negyedévvel korábbi 272 millió dolláros eredményhez képest, ráadásul a Halo 3 hatása még alig érezhető ebben a negyedben. A Sony a második negyedben még piacvezető volt egymilliárd dolláros bevételével.

Az elemzőcégek szerint a Nintendo megőrzi elsőségét az év végén is, mert kétszáz újabb játékkal gazdagítja a repertoárt, így összesen már több mint 350 szoftverből vásárolhatnak a júzerek. Az iSuppli szerint a játékeladásokat tovább növelheti az év végén bemutatkozó Wii Fit, a további testmozgásra ösztönző kiegészítő. A mérlegszerű kütyü már nemcsak a karokat, hanem a lábakat is igénybe veszi, segítségével jógázni, edzeni, aerobikozni tudnak azok, akik ilyesmit várnak egy konzoltól, bár az is igaz, hogy idén várhatóan csak Japánban kerül a boltokba a kiegészítő.

Duplázhatnak

Elemzők szerint egy éven belül akár meg is duplázhatja a játékokból származó bevételét a Nintendo, az iSuppli legalábbis úgy számol, hogy 2008 utolsó negyedévében 1,1 milliárd dolláros bevétele lesz a gyártónak a Wii szoftvereiből, és 1,2 milliárdra számíthat a DS-re készült játékokból.

A hardvereladásokban mindenesetre erős a gyártó, a hasraütés-szerű számokkal dolgozó, de nagy átlagban megbízható nexgenwars adatai szerint a Nintendo Wii most már megelőzte az egy évvel korábban piacra került Xbox 360-at: míg a hadonászós konzolból 12,18 milliót adtak el, addig a Microsoft kütyüjéből 12,16 milliót. Mivel az oldal adatai nem pontosak, korántsem biztos, hogy a Nintendo legyőzte ellenfelét, az viszont valószínű, hogy már csak nagyon kis különbség van a két konzol között. A Sony PlayStation 3 eladásai viszont csak nem akarnak beindulni, bár az utóbbi hónapokban volt pár pörgős hete a játékgépnek, 5 millió eredményével stabilan harmadik.

A Wii-t a vásárolókon túl a szakma is értékelte: a A British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), vagyis a brit filmakadémia hat díjat adott a Wii Sports nevű játéknak, ami a legjobb eredmény, igaz, a legjobb játék díját a Bioshock vihette el.