Erzsébet
1 °C
4 °C

A Nintendo legyőzte a Sonyt

2007.10.31. 07:48
Azt már az első hónapok után lehetett sejteni, hogy a Wii jobban fogy majd életciklusa elején, mint a PS3, arra azonban kevesen számítottak, hogy a Nintendo szoftvereladásokkal kapcsolatos bevételei meghaladhatják a Sonyét. Pedig most pont ez történt. Ebben a harcban a Microsoft csúnyán le van maradva.

A Nintendo megelőzte a hardvereladásokban a Sonyt és a Microsoftot is, és a harmadik negyedévben a játékiparral kapcsolatos összbevételt tekintve is legyőzte az eddig piacvezető japán konkurenst.

Első hely

Világszerte 1,2 milliárd dollár bevétele volt a Nintendónak a DS és a Wii szoftvereiből, ami 31 százalékos növekedést jelent a 943 millió dolláros előző negyedévhez képest az iSuppli piackutató szerint. Ugyanebben az időszakban a Sony egymilliárd dolláros bevételt könyvelhetett el a szoftverpiacon a PlayStation 3-as, a PlayStation 2-es és a PSP-s játékok után járó bevételeknek hála. A Microsoftnak mindeközben csak 318 millió dollárig sikerült eljutnia, ami jelentős erősödést jelent az egy negyedévvel korábbi 272 millió dolláros eredményhez képest, ráadásul a Halo 3 hatása még alig érezhető ebben a negyedben. A Sony a második negyedben még piacvezető volt egymilliárd dolláros bevételével.

Az elemzőcégek szerint a Nintendo megőrzi elsőségét az év végén is, mert kétszáz újabb játékkal gazdagítja a repertoárt, így összesen már több mint 350 szoftverből vásárolhatnak a júzerek. Az iSuppli szerint a játékeladásokat tovább növelheti az év végén bemutatkozó Wii Fit, a további testmozgásra ösztönző kiegészítő. A mérlegszerű kütyü már nemcsak a karokat, hanem a lábakat is igénybe veszi, segítségével jógázni, edzeni, aerobikozni tudnak azok, akik ilyesmit várnak egy konzoltól, bár az is igaz, hogy idén várhatóan csak Japánban kerül a boltokba a kiegészítő.

Duplázhatnak

Elemzők szerint egy éven belül akár meg is duplázhatja a játékokból származó bevételét a Nintendo, az iSuppli legalábbis úgy számol, hogy 2008 utolsó negyedévében 1,1 milliárd dolláros bevétele lesz a gyártónak a Wii szoftvereiből, és 1,2 milliárdra számíthat a DS-re készült játékokból.

A hardvereladásokban mindenesetre erős a gyártó, a hasraütés-szerű számokkal dolgozó, de nagy átlagban megbízható nexgenwars adatai szerint a Nintendo Wii most már megelőzte az egy évvel korábban piacra került Xbox 360-at: míg a hadonászós konzolból 12,18 milliót adtak el, addig a Microsoft kütyüjéből 12,16 milliót. Mivel az oldal adatai nem pontosak, korántsem biztos, hogy a Nintendo legyőzte ellenfelét, az viszont valószínű, hogy már csak nagyon kis különbség van a két konzol között. A Sony PlayStation 3 eladásai viszont csak nem akarnak beindulni, bár az utóbbi hónapokban volt pár pörgős hete a játékgépnek, 5 millió eredményével stabilan harmadik.

A Wii-t a vásárolókon túl a szakma is értékelte: a A British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), vagyis a brit filmakadémia hat díjat adott a Wii Sports nevű játéknak, ami a legjobb eredmény, igaz, a legjobb játék díját a Bioshock vihette el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?