András, Andor
-3 °C
3 °C

Bajban az Nvidia

2008.08.15. 09:10
A videokártya-gyártók piacának egyik meghatározó szereplője közzétette aktuális negyedéves pénzügyi jelentését, amiben 893 millió dolláros forgalom mellett 120 milliós veszteség a mérleg egyenlege. Utóbbi nyilván nem jó hír, de az első összeg is 5 százalékos visszaesést jelent az előző negyedév forgalmához képest.

A veszteség első számú felelőse a G84/G86-os mobil grafikus csipek melegedési problémája, ami HP és Dell gépeket érintett, és ami miatt teljes sorozatokat kellett a csipből visszavonni és kicserélni. A cég szerint a probléma áthidalása 196 milliós pluszköltséggel járt, és egymagában átfordította a cég egyenlegét nyereségből veszteségbe.

Bár a cég megtehette volna, hogy a kínos eset mögé bújik, és az egész gyenge eredményt erre fogja, a vezérigazgató Jen-Hsun Huang nem ezt tette, hanem általánosságban is kiábrándítónak nevezte a cég teljesítményét, amit tovább súlyosbított a gyenge dollár, és a desktop pécék piacának visszaesése.

A cég éppen átállófélben van a 65 nanométeresről az 55-ös gyártástechnológiára (ez kisebb méreteket és fogyasztást, de nagyobb teljesítményt jelent), ami drága, és a reméltnél jóval lassabban megy. Közben a pécés játékok piacán (ami a cég csúcstermékeit eladja) nem éppen olyan játékok állnak a sikerlistákon, amik igényelnék a drága és új kártyákat. Az sem könnyíti meg az Nvidia helyzetét, hogy a konzolok piacán egyelőre az Xbox360 (aminek a konkurens Ati gyártja a grafikus csipjét) sokkal jobban áll, mint a Playstation3 (amiben Nvidia-csip dolgozik a grafikán). A dinamikusan fejlődő notebook-piac húzza magával a csipgyártót, de itt is az olcsó, és az ultramobil gépek mennek a legjobban, ahol pont nem erős az Nvidia (UMPC-kbe pedig egyáltalán nem gyárt grafikus csipet).

Az örök konkurens videokártyagyártó Ati sem örülhet: bár a Radeon-sorozat 4800-as szériája teljesítményben és árban is elverte a hasonló kategóriás Nvidia-kártyákat, és jó néhány év után mostanában újra az Ati felső- és középkategóriás kártyái számítanak a jobb vételnek, a tulajdonos, a processzorgyártó óriás AMD gondjait ez nem oldja meg. Egyre hangosabbak az iparági pletykák, ami szerint a két éve egy 5,4 milliárd dolláros üzlet keretében összeolvadt két cég útjai a közeljövőben újra elválnak.