Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Növekszik a merevlemez utódja

2008.09.09. 07:15
Lassan adattárolási kapacitásában is versenyképes lesz az ssd a merevlemezzel, már csak az ára ijesztően magas: a most megjelent 80 gigabájtos modellek százezer forintba kerülnek ezerdarabos megrendelés esetén.

Az Intel megkezdte az 1,8 és 2,5 colos 80 gigabájtos ssd-k szállítását. A vállalat azt ígéri, hogy még idén megkezdi a 160 gigabájtos darabok gyártását, amik már elég kapacitást adnak a legtöbb mobilfeladathoz, és nem szűkítik le a júzer mozgásterét, mint a korábbi, 32 és 64 gigabájtos modellek.

A most bemutatott X18-M és X25-M alapja a multi-level cell (MLC)-technológia, ami elvileg alacsonyabb sebességet tesz lehetővé, mint az egyszintes ssd-k, de az Intel azt ígéri, hogy még az idén bemutatja az egyszintes verziókat, amiket elsősorban szerverekbe szán.

A meghajtók szállítása meg is indult, az X18 és az X25 főleg laptopokba és asztali gépekbe kerül majd, de egyik sem különösen olcsó: 595 dollárba, 101 ezer forintba kerülnek ezerdarabos megrendelés eseté, ami azért már mutat némi áresést az első ssd-k horribilis felárához képest.

A SATA-meghajtók olvasási sebessége 250 megabájt másodpercenként és az Intel ígérete szerint az X18 és az X25 70 megabájtot tud írni ugyanennyi idő alatt.

A vállalat NAND-részlegének vezetője, Randy Wilhelm elmondta, hogy a termékek megalkotásakor sok tapasztalatot használtak fel a processzorépítésből, ennek köszönheti a két ssd sebességét és megbízhatóságát. A teszteken majd kiderül, hogy az ígéretekből mennyi valósult meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!