Ágnes
-1 °C
2 °C

Képeslapként postázható kamera

2006.01.20. 15:30
Elektronikus képeslapot fejlesztett ki egy ausztrál egyetemista. Az egyszer használatos digitális kamerán a címzettek lapozhatják végig a nyaralás képeit.

Stuart Calvey ausztrál egyetemista olyan egyszer használatos digitális kamerát fejlesztett ki, amely képeslapként postázható. Az elektronikus üdvözlőlap a készen kapható motívumoknál többet mutathat meg a nyaralás helyszínéből, írta az Engadget.

Az otthon maradottak a digitális képeslapon a 10 centis kijelzőjén gombnyomásra végiglapozhatják a nyaralás képeit. A hi-tech levelezőlapot, amelyet Calvey Snap&Send néven emleget, átszámítva 15,50 eurós (3875 forintos) áron lehetne megvásárolni. Az ár természetesen bélyegek nélkül értendő.

Nincs sok variálás

Jelenleg az üdvözlőlap még fejlesztési stádiumban van, de a műszaki tanulmányait folytató ötletgazda már utánanézett a forgalmazási lehetőségeknek. "A kártyát trafikban vagy fotóüzletben lehetne megvenni, készül néhány kép, rádobjuk a bélyeget, megcímezzük és bedobjuk a postaládába" - idézte az SMH Calvey szavait.

Az ausztrál egyetemista elképzelései szerint otthon a nagymama vagy a barátnő kinyitja a kartont, kihajtja a kis támasztólábat és végignézi a képeket.

A tenyérnyi találmány keménypapír burkolatban kapott helyet. A kamera két megapixeles felbontásra képes, a kijelzője 10 centiméteres átlóval rendelkezik. A további funkciókat, például a törlést és a zoomolást a feltaláló az egyszerű kezelés érdekében kihagyta.

Papírra kimenthető

Az ígéretek szerint az elem energiája elegendő lesz ahhoz, hogy a felvett képeket néhány száz alkalommal lejátsszák. Ha az elem lemerül, a képeket még ki lehet nyerni, és például papírra kidolgoztathatók.

Calvey elismeri, hogy az egyszer használatos fényképezőgépe nyomába sem ér a drága digitális kamerák képminőségének. A találmányát sokkal inkább a mobilkamerák alternatívájának szánja.

Itthon reménytelen

A megcélzott célcsoport a hátizsákos turisták serege, illetve "mindazok, akik új útját keresik az emlékeik megörökítésének, és barátaikhoz küldésének" - mondta Calvey. Jelenleg az ausztrál egyetemista olyan szponzorokat és cégeket keres, akik fantáziát látnak az ötlete megvalósításában.

Ha egyszer meg is valósul az elektronikus képeslap, itthon rossz esélyei lesznek a magyar postai forgalomban, különösen, amíg ki nem derül, hogy a lapos kamera harmadik személy számára értéktelen. Mint a Tékozló Homár korábban megírta, a sok panasz miatt több külföldi online üzlet már nem fogad innen megrendelést.