Nyelvvel vezérelt háztartás

2008.08.26. 07:48
Amerikai kutatók olyan megoldáson dolgoznak, amely alkalmas arra, hogy a nyelv mozgatásával lehessen irányítani az elektronikus eszközöket.

Maysam Ghovanloo, a Georgia Tech egyik docense szerint az általuk fejlesztett új eszköz módot ad arra, hogy a száj segítségével is irányíthatóak legyenek az elektronikus berendezések, írta meg az IT.café. A fejlesztésnek leginkább azok a mozgásukban korlátozott emberek látják majd hasznát, akik egyébként nem, vagy csak nagy nehézségek árán képesek használni a kérdéses eszközöket.

A kutatás vezetője szerint az ujjak és a kéz után a nyelv képes a legkifinomultabb mozgások véghezvitelére, így alkalmas arra, hogy a helyzetét figyelő eszköz segítségével különböző berendezéseket irányíthasson. A mágnesekre és érzékelőkre alapuló megoldással szinte bármely elektronikus eszköz vezérelhető lehet a megfelelő átalakítások után, így nemcsak a tévékészülékek, a számítógépek és az elektromos tolószék irányítását könnyítheti meg a találmány, hanem más, hétköznapi háztartási eszközökét is.

Hasonló elven alapuló megoldások már korábban is napvilágot láttak, de ezek leginkább a fej, illetve a nyak mozgását követték, így rendkívül fárasztónak bizonyult a használatuk. A szem mozgásának követése is ígéretesnek tűnik, ám jelenleg még meglehetősen drága, ráadásul most még lassúak is az ilyen technológiai megoldások.

A Ghovanloo által bemutatott fejlesztés lényege, hogy az állra szerelt érzékelők figyelik a nyelv alján elhelyezett 3 milliméteres permanens mágnes helyzetét, és a szerkezet központi egysége ez alapján küldi ki a rádiójeleket a vezérelni kívánt eszközök felé.  • Hírek
  • Árfolyam