Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Fotólabor a kenyérpirítóban

2005.12.23. 10:30
A lustaságnak ára van. Ha például nem vagyunk képesek elmenni a legközelebbi bevásárlóközpontba vagy Photo Hallba, hogy olcsón előhívassuk digitális fényképeinket, akkor sok tízezer forintért vehetünk magunknak parányi otthoni fotólabort, amely 15x10 centiméteres képeket tud kinyomtatni, darabonként 70-80 forintért. Kipróbáltunk három fotónyomtatót.

Epson PictureMate 100

"Új kenyérpirítót vettél? Zsömlesütőgépet? Ugyan már, az Epson nyomtatói nem így néznek ki!" Ilyen lefitymáló kritikákat kapott szerkesztőségünkben a PictureMate 100, és valljuk be őszintén: jogosan. Nem elég, hogy a csúnya fehér műanyagba burkolt nyomtató nagy és nehéz, még egy fogantyút is ráaggattak, mintha ettől válna valami hordozhatóvá. A dizájnereken megspórolt pénzt valószínűleg fejlesztésre költötték, a géppel ugyanis pofonegyszerűen lehet nyomtatni, még akár számítógép nélkül is. Egyszerűen bele kell nyomni egy memóriakártyát vagy usb adattárolót, a parányi lcd kijelző segítségével kiválasztani a képet, és másfél perc elteltével kész a kép. Prémium minőségű fotópapírja kellemesen vékony, és élénkebbek a nyomat színei, mint a másik két tesztalanynál.

 

Nyomtató: 39 000 forint | Kép: 75 forint / darab | Epson.hu

HP Photosmart 385

Igen egyszerű módszerrel készítették el a HP formatervezői a Photosmart fotónyomtatókat: Photoshopban betöltötték egy hagyományos méretű tintasugaras nyomtató képét, és lekicsinyítették. A gép legnagyobb előnye, hogy kompatibilis mobiltelefonokról (például a Nokia N mobilokról) közvetlenül tudja kinyomtatni a képeket. Nem kompatibilis telefon esetén a memóriakártyát érdemes használni, a 385-ös nagyméretű lcd kijelzőjén jól láthatók a kép részletei. A nyomatok szépek, de az egyik tesztképünk széle valamiért hibás lett.

 

Nyomtató: 49 990 forint | Kép: 67 forint / darabHP

Samsung SPP 2020

Tökéletesen passzol a Mac minihez, csak a papírtartó tálcát kell elrejteni valami alá, mert a gép oldalából kiálló fröccsöntött szürke műanyag kirívóan ronda. Tökéletesen hordozható, hiszen lapos kialakítása miatt simán elfér egy laptoptáskában. Egy ideig roppant szórakoztató látvány, ahogy egymás után rakja föl a színeket a papírra, a Samsung SPP 2020 ugyanis hőszublimációs nyomtató, azaz kicsit kilóg a többségében tintasugaras fotónyomtatók sorából. A képek felbontása jó, de egy árnyalatnyival fakóbbak, mint a vetélytársaké.

 

Nyomtató: 36 700 forint | Kép: 67 forint / darab | Samsung.hu