Piroska
-1 °C
5 °C

Titokban azonosít a printer

2004.11.23. 13:39
A legtöbb színes lézernyomtató csöndben szabad szemmel nem látható jelekkel rögzíti a papírra egyedi azonosító számát. Az eljárás már húsz éve létezik, elsősorban a hamisítók egyszerű azonosításában van szerepe, de a vásárlókat elfelejtették tájékoztatni róla.
Szakértők szerint a legtöbb nyomtatógyártó cég csendben elhelyezi színes nyomtatóinak és színes fénymásolóinak szériaszámát és gyártási számát minden egyes dokumentumon, amit a gépek kiköpnek. Az USA és más országok bűnüldözői már jelenleg is használják a rejtett jeleket a hamisítók leleplezésére.

Sárga pöttyök

Peter Crean, a Xerox egyik vezető kutatója a Pcworld.com-nak elmondta: a cég lézernyomtatói, másolói és multifunkciós eszközei minden gép szériaszámát apró sárga pontokba kódolva rámyontatják a papírra. A milliméteres pontok a papír minden négyzethüvelykén szerepelnek. "Ez olyan, mint egy rendszám" - mondta Crean.

A pontok az oldalak összesen kevesebb mint ezredrészét foglalják el, ráadásul sárga színnel kerülnek a fehér papírra, így szabad szemmel nem láthatóak. Ha viszont kék leddel - például egy egyszerű, kulcstartóra akasztható zseblámpával - megvilágítjuk a papírt, nagyítóval már láthatóvá válnak a jelek.

A lézernyomtatókkal már nagyon egyszerűen lehet dokumentumokat vagy akár pénzt hamisítani, Crean szerint az apró pontoknak, melyeket egyébként egyes nyomtatók évtizedek óta alkalmaznak, elsősorban a hamisítók azonosításában van szerepe.

Nem tájékoztattak

A technológia azonban arra is alkalmas, hogy visszakövessenek minden dokumentumot ahhoz a személyhez vagy vállakozáshoz, amelyik kinyomtatta. Bár az eljárás jó ideje létezik, a nyomtatógyártók nem tartották szükségesnek, hogy a vásárlókat tájékoztassák róla.

Lorelei Pagano, az amerikai titkosszolgálat hamisítási szakértője hangsúlyozta, hogy a nyomozó hatóságok csak akkor használják a szériaszámokat azonosításra, ha hamisítási ügyben nyomoznak. "Kizárólag bűncselekmény esetén nyerünk ki a dokumentumokból információkat" - tette hozzá.

John Morris, a Demokrácia és Technológai Központ ügyvédje ezzel kapcsolatban megjegyezte: "Ez a fajta biztosíték engem nem igazán nyugtat meg. De az a minimum, hogy értesítsék a vásárlókat."

Nem lehet kiiktatni

Akit zavar a gyakorlat, az sem tudja házilag kiiktatni a szerkezetet, és ha megpróbálná, valószínűleg csak elrontaná a printert. Crean elmondása szerint a szerkezet maga egy apró chip a lézer mellett, ami a nyomtatás előtt nagyjából húszmilliárdod másodperccel rögzíti a pontokat.

Crean és Pagano sem tudta megbecsülni, hogy hány nyomtatóban, másolóban és multifunkciós gépben alkalmazzák az eljárást, de abban egyetértettek, hogy a nagyobb cégeknél általános annak használata.

Pagano elmondta, hogy a hamisítási ügyekben a titkosszolgálat először a nyomtatványok alapján meghatározza a nyomtató típusát és szériaszámát, majd felveszi a kapcsolatot a céggel. Némelyik vállalatnak, mint például a Xeroxnak van vásárlói adatbázisa, és ezt megosztja a kormányszervekkel.

A Xerox nagyjából húsz éve fejlesztete ki a technológiát, azon félelmek miatt, hogy színes nyomtatóikkal könnyen lehet majd bankjegyeket hamisítani. Azóta számos vállalat magáévá tette az eljárást.