Endre, Elek
16 °C
28 °C

Olcsóbb lett az Xbox 360

2008.03.10. 15:15
Az Xbox 360 az egész világon, így Magyarországon is olcsóbb lett. A leárazás mindhárom verziót érintette, és némi hiányra is lehet számítani.

Mától már 55 ezer forintért megvásárolható az Xbox 360. Ez az ár az alapverzióra, az eddig 63 ezer forintos Arcade-ra igaz, a vezetéknélküli kontrollerrel érkező gépet főleg a merevlemez hiánya különbözteti meg a 20 gigabájtos hdd-vel szerelt Xbox 360 Premiumtól, amit mostantól 80 ezer forint helyett már 75 ezer forintért el lehet vinni. A csúcsmodell, a 120 gigabájtos merevlemezzel érkező Elite 100 ezer forintba kerül mától.

Mindenhol

A leárazás nemcsak a magyar piacra igaz, világszerte csökkent a konzol ára. Az Engadgeten már hétfő reggel megjelent egy post, ami a Financial Times Germany cikkére hivatkozva megjósolta az áresést. Az írásban volt egy fotó is, amin az eddig 280 eurós Arcade árcédulájára 200 euró, körülbelül 55 ezer forint volt írva. De információink szerint hamarosan az amerikai piacon is jelentkezik a változás, és rövidesen az alapgépet már 200 dollártól, 35 ezer forinttól el lehet vinni az alacsonyabb adóktól szenvedő Egyesült Államokban.

Információink szerint az áresés fennakadást okozhat a kereskedelemben. Úgy tudjuk, a boltok már jó előre megkapták az értesítőt a várható áresésről, és ennek megfelelően rendelték meg készleteiket, amit a Microsoft rövidtávon ugyan ki tud elégíteni, de középtávon előfordulhat némi hiány is.

Érthető, hiszen a mostani árcsökkentéssel az Xbox 360 lesz a legolcsóbb újgenerációs játékgép a piacon. A 200 dolláros alapár jóval alacsonyabb, mint a Nintendo Wii 250 dollárja, igaz, a két gépet nehéz összehasonlítani, annyira más közönségért küzdenek. A legolcsóbb PlayStation 3 viszont 400 dollárba kerül, igaz, abban már merevlemez is van, így inkább a 75 ezer forintos Xbox 360 Premiummal kell összehasonlítani, de még így is jelentős a különbség.

A piacon

Az Xbox 360 2005 végén került a boltokba, két verzióban: az Arcade-ot megelőző Core-t még vezetékes kontrollerrel kezdték el árulni 300 dolláros áron, míg a jobban felszerelt Premium 400 dollárba került. Akkor még veszteséggel árulta a Microsoft a gépet, elemzők szerint nagyjából 170 dollárt bukott mindegyik konzolon a cég, csakhogy piacot szerezzen, ami sikerült is neki: egy évvel a konkurensek előtt lépett piacra, és így mostanra körülbelül 18 milliósra növelte bázisát, miközben az egy évvel később debütáló, az előző generációnál még piacvezető PlayStationnek nagyjából 11 millióig sikerült jutnia. A lényegében másik piacon játszó, egészen eddig legolcsóbbnak számító Wii-ből húszmillió fogyott nagyjából egy év alatt.

A konzol legsikeresebb játéka a Halo 3, amiből több mint nyolcmilliót adtak el eddig, de általában népszerűen a szoftverek: egy konzolhoz átlagosan hét játékot vesznek, míg a PS3-nál ez az arány csak 3,8-as, a Wii-nél meg 3,5-ös.