16:00, December 04.
Franciaország 3
Lengyelország 1
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 3
Szenegál 0

Októberben jön a filléres laptop

2007.09.24. 07:26
Mégis létezik az aprócska, filléres laptop, a legújabb információk szerint már októberben a boltokba kerülhet az első modell. A végső ár széles skálán mozog az extráktól függően.

Akárhányszor írtunk róla, mindig elképesztően sokan kattintották az Asus Eee-ről szóló cikkeket, a filléres, apró laptopnak tehát Magyarországon is van piaca. A távol-keleti cég már hónapok óta cipeli kiállításról kiállításra a bemutatómodellt, a várható megjelenés dátuma viszont folyamatosan változott. Sokan úgy gondolták, valójában nincs is működőképes gépe a gyártónak.

Létezik

Most úgy néz ki, mégis van, mert a termék piaci megjelenése a legújabb információk szerint heteken belül várható. Az Inquirer értesülései szerint októberben lehet megvásárolni az első modelleket, persze ez még csak a világ- és nem a hazai premier dátuma. A laptop több konfigurációban lesz megvásárolható, és a végső ár nagymértékben függ attól, hogy mennyi extrát kér bele a felhasználó.

A legkisebb modell az eredeti terveknek megfelelően 200 dollárba, azaz kevesebb mint 40 ezer forintba kerül majd, ebben 2 gigabájtos háttértár, 256 megabájt memória, gyenge akkumulátor és modem lesz. A már jóval használhatóbb, wifi-vel és erősebb teleppel felszerelt konfigurációhoz 239 dollárért lehet majd hozzájutni. A fél gigabájtos memóriával, négy gigabájt háttértárral és kamerával megerősített 701-es kódjelű Eee ára már 300 dolcsi lesz, míg a csúcsgépben 6 gigabájtos háttértár lesz, és 400 dollárba kerül majd. Ez Magyarországon aligha lesz olcsóbb 100-120 ezer forintnál, ennyiért már 80 gigabájtos merevlemezzel felszerelt 15,4 colos laptopot is kapni, a 701-6-os tehát már csak azoknak lehet alternatíva, akik kimondottan apró gépet szeretnének birtokolni.

Az Asus Eee ugyanis csak hét colos kijelzőt kapott, ami filmnézéshez kevés, mindennapi munkára, főleg azoknak, akik csak szöveget szerkesztenek azonban bőven elég ez a méret, sőt, külön öröm, hogy nem kell egy két-háromkilós géppel bajlódni. Ráadásul a laptop teljes értékű billentyűzetet kapott, így nem lesz olyan nehéz a munka a géppel, mint a hasonló méretű, de túlságosan innovatív umpc-kkel.

A gyártó bízik a termék sikerében, idén kétszázezret, jövő márciusig félmilliót akar eladni a gépből, míg 2009-re szeretné elérni a 3-5 milliós darabszámot. Egy orosz oldal mindenesetre már hozzájutott egy tesztgéphez, aki el tudja olvasni, mocskos kis részleteket tudhat meg a teljesítményben nem túl erős, de alapváltozatban rendkívül hordozható és olcsó gépről.  • Tippek
  • Hírek