Gusztáv
3 °C
7 °C

Élet az egér után

2007.05.16. 08:13
Moore törvénye megjósolja a számítástechnika robbanásszerû fejlõdését, közben itt az egér, amit már lassan fél évszázada ununk. Ez az egyik legelavultabb eszköz körülöttünk, hogyhogy nincs helyette valami más? De van. Adatkesztyû, lábbal, sõt fejmozdulatokkal irányítható kurzor. És a gondolat ereje, csak bátraknak. Ön kipróbálná?

Amióta egér az egér, azóta várunk valami jobbra. Vagy legalább valami érdekesebbre. Több mint negyven éve, hogy a Stanford egyik kutatója, Douglas Engelbart feltalálta az egeret, és bár azóta operációs rendszerek jöttek-mentek, sõt komplett paradigmaváltások zajlottak le a számítástechnikában, az egér rendületlenül kitart. Egyedfejlõdése során persze átment némi változáson, a szmötyigyûjtögetõs-golyós megoldást felváltotta az optikai (ledes), majd a lézeres, egy idõben hódított a hanyattváltozat, aztán eltûnt róla a farok, és a laptopokkal együtt megjelent a tapipad, a pöcök meg az érintõképernyõ - de hol vannak az igazán kreatív egérpótlékok?

Igény biztosan lenne rájuk, legalábbis a fikció szintjén: önmagára alig adó kibertematikájú sci-fi sem múlik el intuitív, az egeret megszégyenítõ bemeneti eszköz felvonultatása nélkül - emlékezzünk Tom Cruise emlékezetes hadonászására a Minority Reportban (Különvélemény, 2002), vagy még korábbról Michael Douglas virtuális bénázására a Disclosure-ben (Zaklatás, 1994). A szomorú valóság azonban az, hogy a számítástechnikai szaküzletekben egy-két joystickot leszámítva még mindig csak egér rohad egér hátán, mintha a mérnökök és a dizájnerek képtelenek lennének elszakadni tõle, és elõállni valami igazán kreatívval.

Nincs veszve minden. Távol a számítástechnikai szaküzletek szürkeségétõl, a net legmélyebb bugyraiban, olyan webszájtokon, amelyek mintha 1992-ben készültek volna a CERN alagsorában, és olyan kutatólaboratóriumokban, amelyekrõl valószínûsíthetõ, hogy titokban ufót klónoznak, igenis készülnek az egeret felváltani képes alternatív eszközök - csak merje õket valaki kipróbálni. Itt van néhány mutatóba.

Footmouse - egér helyett lábpedál

A klasszikus egeret felváltó megoldások jelentõs részét nem annyira az innovatív hajlam, mint inkább a szükség szüli: sok bementi eszközt gyártó cég szakosodott a mozgássérültek vagy a gyengén látók kiszolgálására, de a kaliforniai Hunter Digital nem ezek közé tartozik. A cég a hosszas egérmarkolástól kifáradó ízületeket próbálja óvni a lábbal irányítható egérrel, és azt állítja, hogy az eszköz használatával akár 30 százalékos hatékonyságnövekedés is elérhetõ, a lábegér ugyanis egyszer s mindenkorra véget vet a pazarlásnak, ami azzal jár, hogy a felhasználó a kezét, esetleg a szemét is leveszi a billentyûzetrõl vagy a monitorról, hogy az asztalon fekvõ egérre koncentráljon. Bár élõ embert is alig találni, aki használta volna a NoHands egeret, nettó 349,99 dollárért (kb. 65 000 forint) biztosan megéri kipróbálni, aztán hallgatni róla, mint a sír.

Adatkesztyû - ZöldségesTM és RobotikusTM

Az adatkesztyû (data glove) hosszú évek óta, rengeteg változatban készül, valahogy mégsem sikerült kiszorítania az egeret. Ennek okai között nyilván ott van a magas ár: az egyik piacvezetõ, az amerikai Virtual Realities alapmodellje 60 dollárba (kb. 10 000 forint) kerül ugyan, de a kifinomultabb darabok, mint az 5DT DataGlove Ultra már 900-ba, ha drótos, és 1500-ba, ha drót nélküli változatról van szó - ne feledjük, hogy ennyi pénzért egy egész alomnyi egeret lehet venni. A csúcsmodelleknek, a CyberGraspnek és a CyberForce-nak ára sincs, azt kérésre közli a cég. Kinézetre az adatkesztyûkbõl létezik ZöldségesTM modell, levágott ujjhegyekkel, és RobotikusTM, ami TerminátorráTM varázsolja viselõjét - az utóbbiak természetesen force feedbackesek, ami nem egyszerûen azt jelenti, hogy megrázzák a viselõjüket, hanem azt is, hogy egyes virtuális tárgyak alakját, állagát is érzékeltetik. A CyberForce ráadásul az egész karra hat, vagyis ideális például autós játékokhoz vagy szimulátorokhoz, és szükségtelenné teszi az asztallapra csavarozható kormánykereket. Egy Windows-mappát viszont nem lehet vele alapból megnyitni - ha az adatkesztyûk valóban ki akarják szorítani az egeret, ahhoz kell egy olyan operációs rendszer is, amely támogatja az erõbõl végzett felhasználói mûveleteket.

Használja a fejét!

És mi van akkor, ha az ellustult felhasználó se a kezét, se a lábát nem akarja használni? Akkor majd felhasználja a fejét. A brit Inclusive Technology nem is nagyon drágán, 240 fontért (kb. 90 000 forint) árul olyan eszközt, amely a fejmozdulatokhoz hangolja a kurzor mozgását (képzelje el, ahogy gépel, majd kezét a billentyûzetrõl le sem véve a képernyõ egy pontjára mered, és a kurzor is azonnal odatéved). A felhasználóba való külsõ beavatkozás nélkül persze ezt sem lehet megoldani, úgyhogy a smartNAV nevû rendszerhez egy a képernyõre rögzített kamerán kívül kell néhány fényvisszaverõ pötty is, amelyet a felhasználó fejére, esetleg sapkájára vagy szemüvegére applikálnak. A szoftver segít abban, hogy a kurzor könnyedén az interaktív felületekre - ikonokra, gombokra - találjon, de a gyakorlást így sem lehet megspórolni. A kattintás természetesen fejmozdulatokkal történik - bal klikk mondjuk a bólintás, jobb klikk a fejrázás, vagy fordítva.

Használja a farkát!

Milyen jó lenne most arról beszámolni, hogy a sokak által szidott, mellõzött és lenézett tudományág, a teledildonika beváltotta a hozzá fûzött reményeket, és a mérnökök végre elõálltak a várva-várt kiberöltözettel, amely teljes, az egész emberi testre ható szenzorikus élménnyel ajándékozza meg viselõjét, és mellesleg a kurzor mozgatására is képes! Sajnos azonban az igazán funkcionális cybersuittal máig adósak maradtak a teledildonika szakemberei: bár idõrõl idõre felröppen a hír, hogy elõrelépés történt, és elkészült a minden ki- és bemeneti eszközt felváltó búvárruha, ezek a hírek idõrõl idõre kacsának bizonyulnak. A bemutatott termékekrõl kiderül, hogy vagy egyáltalán nem is léteznek, mint a Fuck You, Fuck Me néven elhíresült õshoax, vagy nem váltották be a hozzájuk fûzött reményeket, mint a Vivid Entertainment 1999-es terméke, amelyrõl kiderült, hogy "a VR-interfész legalábbis ügyetlen volt, és semmilyen 3d-s környezettel nem lehetett együtt alkalmazni abban az idõben - de még ma sem". A szakterület fejleményeit folyamatosan követjük, áttörés (ún. breakthrough) esetén azonnal jelentjük.

Használja az agyát!

A pusztán a gondolatok erejével irányítható egér sem mai találmány, hosszú évek óta számol be egy-egy kutatólaboratórium arról, hogy egy kísérleti alanynak sikerült agymunkával megmozdítania a kurzort, esetleg kattintania egyet-egyet. Az egér teljes eliminiálására és az ember teljes kiborgosítására irányuló kísérletek két irányban folynak: a humánusabb esetben a felhasználó fejére elektródákat illesztenek, és ezek regisztrálják az agyhullámokat, pontosabban a koponya külsején keletkezõ elektroenkefalogramm-ritmusokat; a kevésbé humánus eset az agymûtét. Alig egy éve történt, hogy az amerikai Brown Egyetem neurológusa 64 elektródát ültetett egy 25 éves, mozgássérült páciens agyába; a fiatalember így pusztán agymunkával el tudta olvasni emailjeit, kezelte a tévét, sõt egyszerûbb számítógépes játékokkal is tudott játszani. Az aggyal irányított egér tehát valóság, de sokkal drágább, mint a lézeres, és nem is biztos, hogy sikerül a kísérlet: egyelõre csak az próbálja ki, akinek nincs vesztenivalója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!