Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Százötvenért is fogy a százdolláros laptop

2007.02.19. 11:33
Nyolc ország rendelt eddig a százdolláros laptopból, igaz, egyelőre százötven dollárba kerül darabja, mert a fejlesztők még nem tudták eléggé leszorítani a gyártási költéségeket. A hónap végére 2500 próbaváltozatot szállítanak le.

Júliusban ötmillió gyermek, a Föld népességének kevesebb mint egy ezreléke juthat hozzá a híres százdolláros laptophoz. Argentína, Brazília, Líbia, Nigéria, Ruanda, Thaiföld és Uruguay már február végén kap kétezer ötszáz tesztváltozatot, amelyeket a gyermekek élesben is kipróbálhatnak. Bár kütyü mögött álló One Laptop Per Child (OLPC) projekt kezdeményezői, élükön az MIT-s Nicholas Negropontéval eredetileg azt tervezték, hogy a laptop csupán száz dollárba kerül majd, ezt egyelőre nem sikerült teljesíteniük, a gyártási költség ennek pont a másfélszerese, százötven dollár.

Az OLPC ugyanakkor leszögezi, hogy a konfiguráción nem kívánnak változtatni, nem az a céljuk, hogy a jövőben egyre több funkció legyen a laptopban. Így várakozásaik szerint 2010-re már valóban száz dollárba kerül majd a százdolláros laptop. Az OLPC-laptopra a költségek leszorítása érdekében Linux operációs rendszert és nyílt forráskódú programokat telepítettek, a hardvert készítő Quanta azonban némi nyereséget is bezsebel. A tajvani cég az Apple, Dell és HP laptopok építésekor megszerzett tapasztalatával igencsak le tudta nyomni a gyártás költségét, de az OLPC-projekt vezetői nem kényszeríthették arra, hogy a minimális nyereségről is lemondjon. (Hogy ez pontosan mennyi, egyelőre nem tudni.)


Katt!

Bár a laptop messze nincs olyan jól felszerelve, mint a nagyságrenddel drágább márkás laptopok, így is sok mindenre használható. Színes kijelzője 7,5 colos, 366 megahertzes x86 AMD processzor, 128 megabájt RAM és 512 megabájt flash memória, illetve wifi hálózati adapter van benne. Persze mindent az alaplapra forrasztottak, hogy az alkatrészeket ne lehessen kivenni és eladni. Gumiból készült gombjai tapasztalatunk szerint nagyon jól használhatók, és a készüléken lévő három usb-aljzatra memóriakulcsot, egeret és egyéb perifériákat lehet csatlakoztatni. Az ITwire cikke szerint a laptop egyetlen feltöltéssel negyven órán át működőképes, és egyes jelentések szerint van hozzá egy felhúzható kiegészítő, amely tíz percre elegendő áramellátást biztosít. Így olyan területeken is jól használható lesz, ahol nincs rendes áramellátás.

A laptopban van böngésző, csevegőprogram, ekönyv-olvasó, a gyermekek fájlokat oszthatnak meg, sőt a beépített webkamera segítségével akár videokonferencián is beszélgethetnek egymással. Rövid tesztünk szerint a gép egyedi kezelőfelülete elég egyszerű, a gyermekek biztosan megértik a működését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?