Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kipróbáltuk a százdolláros laptopot

2007.02.14. 11:20
Színes, közösségi és könnyen használható a szegénységben élő gyermekeknek szánt százdolláros laptop. Ha gyermek lennék, biztosan nagyon vágynék rá.

Nem lehet elég korán elkezdeni a számítógépezést. Hároméves lányom karácsonyra kapott egy játéklaptopot, és napi tíz-húsz perc játékkal már megtanulta az ábécé összes betűjét. Ezelőtt csak a témobilbetűt ismerte. Ezen a gyors sikeren fellelkesülve határoztam el, hogy mindenképpen kipróbálom a One Laptop Per Child projekt keretében kifejlesztett olcsó oktató-számítógépet, amelyet az ötletgazda Nicholas Negroponte a világ szegénységben élő gyermekeinek szán.


Katt!

A barcelonai 3GSM kiállításon mindegyik OLPC-laptop ugyanúgy nézett ki, de az egyiknek az operációs rendszerében színes programindító ikonok voltak, és ezen a flash animációk is futottak, ezért rögtön betöltöttem rajta lányom kedvencét, az egyszervolt.hu gyerekportált, amely gond nélkül működött. Elég vicces volt, hogy közben megérkezett egy potenciális vevőnek kinéző ember, de mire a hoszteszek rájöttek, hogyan lehet kilépni a szájtról, addigra az érdeklődő továbbállt. Simán betöltődött az Index.hu is, de azt a szájtot kisgyermekeknek nem ajánlanám.

Kicsit lassú volt ugyan az internet, de ez nem a hardver, hanem a 3GSM szervezőinek a hibája, ugyanis végig botrányosan rossz volt a lefedettség.

Gombolkoztam

Percekig bámultam bambán a készülék furcsa gombjait, hátha találok valami ismerős jelet, de valahogy nem akart beugrani, hogy a tenyér meg a pöttyök mit jelenthetnek. Mondjuk a megértés folyamatát nem segítette, hogy csak két órát aludtam a borozásból kifolyólag. Aztán mintha valaki megtekerte volna odabent azt a bizonyos kurblit (amelyet eredetileg a laptopra is terveztek, de elvetették az ötletet), beindultak a fogaskerekek, és onnantól kezdve magabiztosan használtam a laptopot.


Katt!

Az egyik gomb a közeli felhasználókat mutatja, velük lehet kommunikálni. Amelyiken kevesebb pötty van, az csak a szűkebb környezetet mutatja, az egyetlen pöttyel díszített gomb pedig magát a számítógépet jelképezi. Ez amolyan alt-tabként funkcionál, itt lehet ugyanis átváltani más programokra. Van még négyfokozatú fényerőállító gombsorozat, hangerőállító, a tenyeret ábrázoló gomb funkcióját azonban nem sikerült megfejtenem. Az egyébként roppant segítőkész hoszteszek nem álltak a helyzet magaslatán, és nem tudták elmondani, hogy a hardveren mi mire való.

Maga a hardver egyébként elég robusztus kialakítású, de egy kicsit szorosan húzhatták meg a csavarokat, ugyanis elég nehezen lehetett elforgatni a kijelzőt. A régi számológépekéhez hasonló billentyűzet gombjai a látszat ellenére elég jól nyomkodhatók, és garantáltan nem megy be mögéjük a kosz. A kijelző színei kicsit gyengék, de egy ilyen olcsó laptopnál talán nem is ez a legfontosabb szempont. A számítógépre hangszórót, mikrofont és usb eszközöket is rá lehet dugni, így tehát bővíthető a memóriája, és rendes egérrel is használható. Ez utóbbi igen hasznos, mert a gombok alá beépített tapipad nem túl jó minőségű.

A laptop elég sok szoftverrel fel van szerelve, van rajta böngésző, levelező, ekönyv-olvasó, zenelejátszó, csevegőprogram, webkamera, wikipedia link és játékok, de nem találtam egyetlen olyan készségfejlesztő programot sem, amilyenekből az ötezer forintos játéklaptopban is alapból hatféle van.