Zoltán
10 °C
21 °C

Megépülhet a HAL 9000?

2000.12.05. 14:18
A filmtörténet egyik leghíresebb számítógépéről van szó, a 2001- Űrodisszea kultuszfilm űrhajójának fedélzeti computeréről. A brit Guardian beszámolója szerint a HAL 9000 hivatalos otthoni változatát hamarosan bárki megvásárolhatja. Ennek ellenére kevés a jele annak, hogy január elsején kapható lesz majd az 'Omniputer'.
Egyes hírek szerint Sir Arthur C. Clarke, a 2001-Űrodisszea írója egy angol számítástechnikai cég mellé állt, sőt a régi álom megvalósításához a nevét is rendelkezésre bocsátja. Így a hamarosan gyártásba kerülő számítógép a büszke 'Clarke 1 Gigahertz Omniputer' nevet viselheti, és a bejelentések szerint a világ legfejlettebb PC-je lesz majd. Állítólag már 60 ezer előzetes rendelés történt, és az első évben 350 ezer darabot akar a cég leszállítani. Az értékesítés kezdeti dátumaként 2001. január 1-et emlegetik.

Szétpukkan az egész terv?

Ennek ellenére nagy a kétség, hogy az omniputer jövője esetleg egy nagy szappanbuborékként foszlik semmivé. Joseph de Saram, a Clarke Omniputers főnökét egy brit bíróság korábbi cége, a Rhodium után maradt egymillió fontos adósság megfizetésére kötelezte. Ezt követően Saran Sri Lankára költözött. Ennek ellenére a Sunday Times a 30 év alatti gazdagok listáján előkelő helyen szerepelteti, és kitartanak amellett, hogy nem az adósság miatt hagyta el az országot, és képes fizetni.

Saram verziója sokkal izgalmasabb, szerinte az angol MI5 titkosszolgálat rászállt, lehetetlenné tette az életét, mert egy újfajta titkosítási eljárást dolgozott ki. A MI5 elutasítja a feltételezést, hogy köze volna Saram dolgaihoz.

Ezen kívül kevesebb mint egy hónappal a gép tervezett bevezetése előtt semmilyen részlet nem ismert, például hogy milyen operációs rendszert használ az omniputer. A nagy keresőoldalak nulla találatot hoznak, a hírcsoportokban egyetlen említés esik az ügyről, jellemzően az alt.books.arthur-clarke bejegyzései között árváklodik egy viszonylag friss bejegyzés.

Önvédelem

Mint ismeretes, az önállóan gondolkodó, szájról olvasó HAL 9000 a filmben eléggé el nem ítélhető módon halomra gyilkolta az ellene fellépő embereket, és az IBM a forgatókönyv végleges változatát megismerve úgy döntött, hogy a nevét csak az ABC szerint egy betűvel eltolva használhatják.

Az omniputer ezen a ponton utánozni fogja híres ősét, meg fogja kísérelni megvédeni magát, ha a felhasználók változatos kinyuvasztása el is marad. Ha a felhasználó hibákat vét, vagy letöröl adatállományokat, a gép képes lesz önmagát kijavítani. Újítás még, hogy a kezelőszervek közül hiányozni fog az egér, szerepét egy touchscreen veszi át.nyilatkozta a Saram a Guardian újságítójának.

A fura próbálkozás egyik oka lehet a közelgő 2001-es év. Talán az egész omniputer történet nem más, mint Sir Clarke marketingfogása, hogy a könyv és a film keresettségét a helyes évben még egyszer fellendítsék.