Processzorok a varázskalapból

2005.07.08. 16:29
Az IBM bemutatta a G5-ös processzor laptopokba szánt változatát, ráadásul a kétmagos csipek specifikációját is ismertette. Megérkeztek az Apple részéről várva várt processzorok, igaz, kicsit későn.
Az IBM bejelentette PowerPC 970-es processzor (aka: G5) két új termékvonalát - írta meg a The Register. Az új, alacsony fogyasztású 970FX 13 és 16 watton él, és 1,2-1,6 gigahertzes változatokban jelenik meg. Ezeknek a teljesítménye elérheti a Pentium M sorozatét. Mindez azért érdekes, mert egyebek között a mobilprocesszorok miatt választotta az Apple az Intelt, eddig ugyanis nem készült el a G5-ös laptopokba szánt verziója. A kaliforniai társaság hordozható számítógépeibe eddig a G4-esek kerültek, amelyek ugyan kevesebbet fogyasztanak, mint a mobil G5, de az új processzor még mindig csak feleannyi wattot fűt el, mint a Pentium M sorozat.

Eddig nem jöttek

#alt# A mobilprocesszorokkal egy időben jelentette be az IBM a 970MP-sorozatot. Az Antares kódnévre hallgató kétmagos processzorok 1,4-2,5 gigahertzes változatokban jelennek meg. Mindegyik mag egy megabájtos gyorsítótárral működik, amikor pedig kevés a munka, egyikük ki tudja kapcsolni magát.

A bejelentéssel az IBM valószínűleg igencsak meglepte az Apple-t. Mindenesetre nehezen érthető, hogy honnan kerültek elő ezek a processzorok, ha az Apple több éves könyörgése ellenére sem sikerült eddig legyártani őket. Aztán az Apple bejelentette, hogy áttér a Pentiumokra, mert az IBM képtelen elkészíteni a laptopokban használható G5-öst processzort, ráadásul az asztali változatok sebessége sem nőtt számottevően. Alig egy hónappal később pedig már meg is jelennek a kívánt termékek, amikkel talán még találkozhatunk az Apple gépeiben, de már nem sokáig.

Az IBM-nek ugyanakkor meg kellett mutatnia, hogy nem olyan inkompetens, ahogy azt Steve Jobs beállította, a külső szemlélőknek mindenesetre meg kellett mutatnia, hogy képes elkészíteni a korszerű processzorokat. Arról, hogy ezek miért csak most kerültek elő, nem szóltak a híradások.

Persze az Intellel nehéz versenyezni. Az IBM, az AMD, a Sony, a Samsung, az Infineon és a Toshiba együttesen 17 milliárd dollárt invesztál a fejlesztésekbe, míg az Intel egymaga 12,6 milliárd dollárt. Ugyanakkor a helyzet most némiképp változhat, hiszen az IBM és a Sony fejlesztései kerülnek a jövő játékgépeibe, szórakoztató elektronikai berendezéseibe, így mindkét cég nagytételben lesz képes értékesíteni termékeit.  • Tippek
  • Lakáshitel